През 2011 г. 37-годишна жена от Демократична република Конго потърсва

...
През 2011 г. 37-годишна жена от Демократична република Конго потърсва
Коментари Харесай

При това рядко явление плодът в утробата на майката се вкаменява

През 2011 година 37-годишна жена от Демократична република Конго потърсва здравна помощ поради огромна маса в коремната област. Въпреки всичко (лекарите откриват, че коремът ѝ е достигнал размери, сходни на човек, бременен в 28-32 седмица) дамата изпитва изненадващо малко признаци на дискомфорт.

Масата се е образувала преди прочут интервал от време, само че като цяло здравословното положение на дамата е обикновено – нейният цикъл е постоянен и има 5 деца. „ При последващите въпроси пациентката споделя, че преди към 3 години е забременяла и всичко е вървяло обикновено, само че по този начин и не се стигнало до раждане “, пишат лекарите ѝ.

По време на проучвателна интервенция те откриват, че масата не е израстък, а литопедион – така наречен каменно бебе.

„ През разреза бе извадена огромна калцифицирана сферична маса, обгърната с оментални сраствания. В този миг смятахме, че най-вероятно става дума за някакъв тип израстък на далака или мезентриален израстък “, написа екипът в своя отчет.

„ Когато дружно с масата бе извадено и рамо, най-сетне успяхме да я диагностицираме. След отстраняването на срастванията бе изваден 1,8-килограмов плод. В случая, наподобява, става въпрос за извънматочна бременност в 32-рата седмица, при която плодът е починал и се е калцифицирал. “

Лекарите ползват фотоси на вкаменения плод към своя отчет, само че, несъмнено, следва да се има поради, че те могат да ви се сторят смущаващо.

Това надалеч не е първият случай на втвърден плод. През 1554 година в Санс, Франция жена, наречена Коломбе Шарти е на път да роди, когато внезапно контракциите ѝ стопират. Тя прекарва останалите 28 години от своя живот с коремни болки. Тъй като медицината по това време не е била изключително развита, до гибелта ѝ нейното семейство по този начин и не анализа какво тъкмо се е случило.

Съпругът ѝ наема хирург, който да изследва случая. И тук, сходно на дамата от Демократична република Конго, първичната версия е, че става дума за израстък. Впоследствие обаче хирургът се натъква на рамена, ръце, крайници, стъпала, глава с поникнала коса и един зъб.

В здравната литература са разказани към 300 случая на вкаменени бебета. Литопедионите се основават, когато мъртвият плод остане в тялото, където се калцифицира (т.е. калцият се натрупва в тъканите и ги втвърдява като кост). Това нормално се случва при извънматочните бременности, при които плодът умира, само че е прекомерно огромен, с цел да бъде всмукан от тялото.

„ Когато плодът е прекомерно огромен, с цел да бъде всмукан от тялото на майката, имунната система стартира да го третира като непознато тяло – написа медицински екип в отчет, отдаден на сходно вкаменено бебе. – Тoва води до отсрочване на богато на калций вещество, което с течение на времето вкаменява плода. “

Твърдата калциева обвивка, която обгръща плода, защищава майката от мъртвата тъкан и от евентуални инфекции. В резултат на това хората с литопедиони постоянно не знаят, че имат сходно нещо в себе си.

„ Повечето от случаите могат да останат безсимптоми за дълги интервали от време или да се характеризират с периодическа коремна болежка или обструктивни признаци на червата и пикочната система “, продължава екипът.

През 1880 година доктор Фридрих Кухенмайстер преглежда здравната литература, отдадена на вкаменените бебета (общо 47 случая) и доближава до заключението, че междинната възраст, на която се открива литопедиона, е 55, като най-възрастната жена е била на 100. Средният интервал, който хората износват сходен плод, е 22 години, като една 87-годишна жена е имала вкаменено бебе в корема си цели 57 години. Тя по този начин и не схваща за него – то е намерено чак по време на аутопсията ѝ.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР