През 2006 г. Плутон престана да бъде смятана за част

...
През 2006 г. Плутон престана да бъде смятана за част
Коментари Харесай

Загадката на планетата-джудже Плутон

През 2006 година Плутон престана да бъде считана за част от Слънчевата система. Въпреки това планетата-джудже е задоволително любопитна, с цел да продължи да бъде следена от учените. А в този момент те разполагат с нови данни за двата върха, видяни на повърхността й.
 Снимка 568679
 

Оказва се, че Плутон в действителност разполага с поредност от ледени вулкани.

Необичайната повърхнина е видяна за първи път през 2015 година от галактическия уред на НАСА New Horizons, който обезпечава първите по-близки фотоси на планетата и прилежащите й луни.

Пълен разбор на фотосите и топографските данни демонстрират, че става дума не за два вулкана, както се предполагаше, а за много повече, които са свързани между тях. Някои от тях доближават до височина 7 хиляди метра и се разгръщат на повърхност от 150 км.

Д-р Келси Сингър, която работи по данните от New Horizons, разяснява, че е прекомерно гръмко тези неравности по повърхността да се нарекат ледени вулкани. " Възможно е да са такива, само че нямаме доста други сходни образци в Слънчевата система ", споделя тя пред The Guardian.

Тя припомня, че междинната температура, измерена на Плутон, е 40 келвина или към -233 градсуса по Целзий. И добавя, че е мъчно да си представим движеща се маса при сходни ниски температури. " Съвсем намерено признавам, че нямаме задоволително информация за това какво се случва под повърхността на Плутон ", добавя доктор Сингър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР