През 2003-та годинаЕвропейската комисия излиза с декларация, в която призовава

...
През 2003-та годинаЕвропейската комисия излиза с декларация, в която призовава
Коментари Харесай

10-ти октомври е Европейски и Световен ден срещу смъртното наказание

През 2003-та годинаЕвропейската комисия излиза с декларация, в която приканва да бъде прекъснато използването на смъртното наказване „ при всички условия " и във всички страни. Смъртното наказване е несъвместимо с човешкото достолепие, нечовешко отношение, противоречащо на правото на живот.Няма никакъв потвърден възпиращ резултат и прави правосъдните неточности необратими и пагубни. Абсолютната възбрана за използване на смъртно наказване при всички условия е заложена в Хартата на главните права на Европейския съюз.

Премахването на смъртното наказване е едно от отличителните достижения в Европа. Всички страни, членки на Европейския съюз и на Съвета на Европа, са премахнали смъртното наказване, това е и една от предпоставките за участие в Съвета на Европа.

Единствената европейска страна, която към момента го ползва е Беларус, която интензивно се приканва, да вкара мораториум като решителна стъпка за приближаване на страната до общоевропейските правни стандарти.

В съвсем всяко общество, в един или различен миг, се е прилагало смъртно наказване, както като наказване за осъществено закононарушение, по този начин и като мярка против политическото дисидентство. В множеството случаи, смъртно наказване се е прилагало единствено за избрани закононарушения, катоубийство,шпионаж,държавна измяна, както и като част отвоенното право. В някои страни закононарушенията от полов темперамент, катоизнасилване,кръвосмешение,изневяра,содомиясъщо се санкционират със смъртно наказване, а в някои ислямски страни по този начин се санкционират и религиозните закононарушения, катоапостасиятаибогохулството. Някои страни санкционират със гибел организирането на трафик на наркотични субстанции, в Китай − търговията с жива плът, както и корупцията. Във военното право, смъртни присъди са издавани замалодушие,дезертьорство,неподчинениеи присъединяване вметеж.

Около 60% от международното население живее в страни, в които се извършва смъртно наказване. Това включва четирите страни с най-голямо население (Китай,Индия,Съединените американски щатииИндонезия).

През 2008 година тези страни гласоподават срещу целесъобразната резолюция наОбщото събраниенаОрганизацията на обединените нации/ООН/ за мораториум на използването на смъртно наказване.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР