През 1968 г. СССР изстреля мисията “Зонд 5 с костенурки,

...
През 1968 г. СССР изстреля мисията “Зонд 5 с костенурки,
Коментари Харесай

Мисия Биосентинел: за пръв път живи организми излетяха към междупланетното пространство!

През 1968 година Съюз на съветските социалистически републики изстреля задачата “Зонд 5 ” с костенурки, която обиколи Луната и се върна на Земята. Година по-късно американски астронавти стъпиха на естествения ни сателит. А през 2019-та Китай отгледа растения на противоположната страна на Луната. Досега обаче в никакъв случай живи организми не са напускали системата Земя-Луна и не са се отправяли към междупланетното пространство. Днес това се промени, откакто в космоса бе изстреляна задачата на НАСА “Биосентинел ” като второстепенен потребен товар на ракетата “Спейс лонч Систъм ” в хода на плана “Артемис 1 ”.

На борда на “Биосентинел ” пътуват дрожди (Saccharomyces cerevisiae). И до момента в който през идващите седмици корабът “Орион ” ще обиколи Луната и ще се върне на Земята, “Босентинел ” ще прекоси орбитата на Луната и ще продължи да пътува в околослънчева орбита. Така S. cerevisiae ще се трансфорат в първия земен биологичен тип, напуснал системата Земя-Луна!

Очаква се задачата на “Биосентинел ” да трае сред 6 и 12 месеца. През това време от време на време плаките с кафези ще бъдат задействани, като в тях бъде вкарвана хранителна среда. След като дрождите стартират да се развъждат посредством пъпкуване, учените ще следят по какъв начин радиацията в междупланетното пространство въздейства върху тях. Подбрани са два варианта S. cerevisiae, от които единият се среща необятно в природата, а при другия системата за репарация (т.е. поправка) на ДНК не работи дейно.

Очаква се получените данни да оказват помощ при планирането на бъдещи дълготрайни пилотирани експедиции към Марс, защото галактическата радиация се смята за един от най-съществените опасности.

Източник: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР