През 1960 г. бе създаден Естраден оркестър на Българското радио

...
През 1960 г. бе създаден Естраден оркестър на Българското радио
Коментари Харесай

Каква е причината за лъжата, че преди 1989 г. джазът у нас е бил забранен

През 1960 година бе основан „ Естраден оркестър на Българското радио и телевизия ”. Изпълнявахме и записвахме доста джаз пиеси, които „ Балкантон ” издаваше на плочи. През 1962 година участвахме в VIII юношески и студентски фестивал в Хелзинки, където изпълнихме няколко джаз пиеси за бигбенд. Особено мощно усещане направи пиесата „ Водовъртеж ” на Морис Аладжем, повлияна от известната джаз пиеса „ Фоур Брадърс ” на огромния занаятчия на сакса Джими Джуфри. Самият Джими Джуфри поздрави Морис и му предложи образование в известната джаз академия „ Бъркли Скул "... От Хелзинки се върнахме наградени като джаз реализатори.

 

Оркестър „ Балкантон ” към едноименното дружество и оркестър „ София ” също свиреха и записваха тази музика.

 

Но джаз се свиреше и в Пловдив – от състава на Бели, зелени и червени “, с началник Весо Червения. В Габрово – диксилендът на Манол Цоков. По това време Милчо Левиев сътвори квартет „ Джаз Фокус “, донесъл доста награди.

 

В България гостуваха: от Чехословакия – бендът на Карел Влах; от Ленинград – бендът с диригент Олег Лундстрем. Разбира се, имаше и доста ограничавания – в прическите, облеклото и езика, на който се пее. Английският не се допускаше. (След 1989 година пък българският стана рядкост).

 

На всички тези събития. и обстоятелства съм директен участник или директен очевидец. Какво са свирили тогава най-известните български джаз музиканти Людмил Георгиев, Мишо Ваклинов, Християн Платов, Симеон Щерев, Емануил Манолов, Милчо Левиев и доста, доста други? Може би новият честен лозунг изисква това (т. нар. политическа коректност), тъй като, в случай че не му се подчиняваш, „ кяр няма ”, както е отбелязал Бай Ганьо.

***

Недко Трошанов е влиятелен тромбонист, аранжор и композитор. Един от основателите на бигбенда на БНР. Оркестрант е, а след това и началник на орк. „ Балкантон ”. От втората половина на 70-те и през 80-те е началник на Естрадния оркестър на ГУСВ.

Източник: Уикенд

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР