През 1943 година в южната част на Украйна месеци наред

...
През 1943 година в южната част на Украйна месеци наред
Коментари Харесай

Русия достигна пика на ударната си мощ: задава ли се голяма контраофанзива?

През 1943 година в южната част на Украйна месеци наред се водят сражения сред Вермахта и Червената войска. В началото на ноември същата година германците са принудени да се изтеглят на западния бряг на река Днепър. " Стотици хиляди бойци на Вермахта е трябвало да бранят единствено железопътните линии в Украйна и Беларус ", напомня военачалник Бен Ходжис , някогашен главнокомандващ на американските въоръжени сили в Европа. В последна сметка логистиката е решаваща за хода на войната, акцентира той. Ходжис счита, че в сегашната война против Украйна руснаците са достигнали кулминационната точка на опциите си и към този момент не могат да подсигуряват сигурността на логистичната си активност . " Това демонстрира, че те са уязвими, както и че тяхната логистична система е изчерпана ", прибавя той.

Историческото съпоставяне с Втората международна война е мъчно. И измеренията са напълно разнообразни. Но то демонстрира основната роля на логистичните доставки за армията. А в това отношение Русия е извънредно уязвима, твърди военачалник Ходжис. Заедно с други американски военни, политици и анализатори от американската администрация, той упорства на Украйна да бъдат предоставени още по-интелигентни оръжия - като ракетите ATACMS (Army Tactical Missile System) с обхват на деяние до 300 километра. Тези ракети могат да се изстрелват от артилерийските системи за многозалпов огън HIMARS, на които украинската войска дължи най-големите си триумфи против съветските елементи дотук.

Руски нуклеарен удар? Това е малко евентуално.

Дълго време Вашингтон се въздържаше да доставя Украйна с далекобойни оръжейни системи, с цел да не се стигне до ескалация на спора. Сред съперниците е и съветникът на американския президент по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан. Но военачалник Ходжис счита, че Русия не разполага с други средства за ескалация, с изключение на нуклеарното оръжие. А съгласно него това е " извънредно малко евентуално " . Използването на нуклеарно оръжие от страна на Русия - даже и с допустимо най-малката мощ, би вкарало Съединени американски щати и Англия във войната, показва американският военачалник.

Войната на Русия ще се води и ще бъде решена с стандартно оръжие, продължава Ходжис. Затова Киев се нуждае от повече съвременни оръжия и военно образование. От месеци в южните региони на страната. Но тя не е допустима с наличното въоръжение, споделя немският специалист по въпросите на сигурността и за Украйна Нико Ланге .

На Украйна ѝ липсват бронирани машини и задоволително танкове, с цел да започва огромна контраатака за връщане на териториите, които в този момент се намират под съветски надзор, споделя той пред Дъждовни води. В тази връзка специалистът подлага на критика остро държанието на Германия и нейните запаси по отношение на даването на тежко оръжие за Украйна.

Един от причините на Германия беше, че за боравенето с такива системи - като немските " Мардер ", " Фукс " или " Гепард " - е належащо особено образование. Но с украинците потвърдиха, че се учат бързо. Сега доста украински бойци стигат до фронта с елементарни пикапи, вместо с бронирана транспортна техника, което усилва загубите. В тази връзка и военачалник Ходжис упорства Германия да изпраща повече танкове на Украйна. В противоположен случай никой повече няма да почита Германия, предизвестява той.

Украинска победа до края на годината?

Сега е моментът да се постави завършек на тази " помощ на час по лъжичка ". Доставките за Украйна би трябвало да включват всичко, което е допустимо да бъде изпратено . Само по този начин украинците могат да освободят териториите, окупирани от руснаците след 24 февруари 2022, а по-късно и Крим, и Донбас - благодарение на договаряния през идващите една-две години, твърди Бен Ходжис.

Руската войска няма нито запаси, нито силата за още една огромна атака, споделя той. Всеки сполучлив удар по оръжеен склад или команден център усилва пътищата за доставяне на армията. А това от ден на ден ще основава проблеми на Русия, защото камионите с муниции ще би трябвало да изминават още по-дълги дистанции. Ако ударната мощност на украинската войска бъде нараснала, а съветската военна инфраструктура бъде задоволително отслабена, Украйна ще може да стартира своята огромна контраатака, уверен е военачалник Бен Ходжис.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР