През 1943 година благодарение на обединението на цар Борис III,

...
През 1943 година благодарение на обединението на цар Борис III,
Коментари Харесай

99-годишен съвременик на Холокоста разказва за събитията от преди 80 години ВИДЕО

През 1943 година с помощта на обединяването на цар Борис III, Светия синод, политици, общественици и жители България предотвратява депортацията на българските евреи в концлагери. Животът си резервират близо 50 хиляди души. Само в Хасково от очевидна гибел са избавени стотици. Един от тях е 99-годишният Аврам Ниего.

На 17-годишна възраст, по време на Втората международна война, Аврам Ниего поставя жълтата давидова звезда и я носи като клеймо на ревера си цели 4 години.

" На всички еврейски жилища се слагаше наложително табелка - еврейско жилище, а изпод името на главата на фамилията. Бяхме събрани всички в едно гето. Еврейската махала беше до противоречивата зала " Дружба ", разказва Ниего за Etv.

По това време в града живеят хиляда евреи - половината от тях са преселници от София, които са избягали от сигурна гибел.

" Беше неразрешено да се минава през основната улица. Беше въведен полицейски час - нямахме право да излизаме от 20:00 до 06:00 ч. ", спомня си Аврам.

Всички мъже над 21 години са били прибирани в трудови лагери, където са работили без трудово възнаграждение. Малцинството е нямало никакви цивилен и политически права.

" Човек привиква с всичко. Бяхме привикнали, че по този начин би трябвало да живеем. Нямахме никакви неприятности с популацията на Хасково ", прибавя той.

Според Ниего спасяването на българските евреи се дължи на българския народ, а не на царя и на държавното управление.

Днес в Хасково живеят 32 евреи, множеството са от смесени бракове.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР