През 1942г. агресията на Япония по време на Втората световна

...
През 1942г. агресията на Япония по време на Втората световна
Коментари Харесай

На този ден: Джорд Оруел публикува романа “1984“

През 1942г. експанзията на Япония по време на Втората международна война след нападението над Пърл Харбър продължава с нахлуване над Австралия. 
Прочетете още
В началото на 1942 година детайли на императорския флот оферират нахлуване над Австралия. Императорската войска обаче се опълчва на проекта и го отхвърля в интерес на политика за уединяване на Австралия от Съединени американски щати посредством обсада в южните води на Тихия океан. Япония взема решение да предприеме нахлуване по море на Порт Морсби, столица на австралийската територия Папуа, което би сложило северните елементи на Австралия в обсега на японските бомбардировачи.

Американският президент Франклин Рузвелт подрежда на военачалник Дъглас Макартър във Филипините да измисли тихоокеански защитителен проект с Австралия през март 1942 година Къртин се съгласява да сложи австралийски сили под контрола на Макартър. Макартър реалокира щаб-квартирата си в Мелбърн през март 1942 година и американски войски стартират да се натрупват в Австралия. Вражеската военноморска активност доближава Сидни в края на май 1942 година, когато японски свръхмалки подводници подхващат смело нахлуване против пристанището на града. На 8 юни 1942 година две японски подводници за малко обстрелват източните околности на Сидни.


Нападенията над Австралия

През 1949г. е оповестен политическият разказ на Джорд Оруел - " 1984 ". 

Името на романа в оригинал е „ Хиляда деветстотин осемдесет и четвърта “. Романът е разположен в Aistrip One, част от супердържавата Океания, в която тече безконечна война, има всемогъщ държавен надзор и обществена операция. Супердържавата е под диктатурата на политически режим, наименуван Английски Социализъм, скъсен до „ Ingsoc “ в Новговор – език, основан от държавното управление. Супердържавата е под контрола на привилегирования хайлайф на Вътрешната партия, която преследва индивидуализма и самостоятелното мислене като „ мисловна престъпност “, която се преследва от Полицията на мисълта. Романът е дисутопична научна фантастика.

Романът остава един от най-известните романи в света. 

През 1968г. на летище Хийтроу е арестуван килърът на Мартин Лутър Кинг. Джеймс Ърл Рей се е опитвал да напусне Обединеното кралство с подправен канадски паспорт. Той е наказан на пожизнен затвор и умира на 23 април 1998г. от хепатит С.


Франсиско Франко

През 1973г. военачалник Франсиско Франко предава премиерския пост на Испания на Луис Бланко, откакто той ръководи 34 години. През този интервал Испания е сложена под военна тирания от генерала. Франко умира през 1975г. и страната още веднъж се завръща към монархията. От 1975г. крал на страната е Хуан Карлос I. Той ръководи до 2014-а година, когато отстъпва престола на своя син Фелипе VI. 

На този ден са родени певиците Нанси Синатра и Бони Тейлър, както и американския рапър Кание Уест. 

Пловдивският футболист Красимир Чомаков също е роден на 8 юни.

През 2007-а умира огромният български публицист Богомил Райнов, а през 2016-а от този свят си отива поетът Евтим Евтимов, който е създател на едни от най-известните български песни.


Богомил Райнов

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР