През 1920г. е основан Икономическият университет във Варна. Той е

...
През 1920г. е основан Икономическият университет във Варна. Той е
Коментари Харесай

На този ден: Създаден е Варшавският договор

През 1920г. е учреден Икономическият университет във Варна . Той е най-старият стопански университет в България. Откриването му става след решение на ХХV сесия на Варненската търговско-индустриална камара.

Първият ректор на Висшето комерсиално учебно заведение е радетелят за неговото основаване проф. Цани Калянджиев. Първите преподаватели във Висшето комерсиално учебно заведение са креативен персони, интелектуалци, които стават медиатори сред европейското културно пространство и едвам прохождащата българска стопанска интелигенция. Те идват от Русия, Париж, Будапеща, специализирали са в Берлин, Лайпциг и Мюнхен, Виена, Падуа, Женева, Прага. Първият устав, първите образователни проекти и първите образователни стратегии на Висшето комерсиално учебно заведение са формирани по аналогична нормативна материя на Берлинското висше комерсиално учебно заведение, което има репутацията на най-модерното за времето си в цяла Европа.

През 1925г. Гео Милев е наказан на една година тъмничен затвор , санкция от 20 000 лв. и отнемане от цивилен и политически права за 2 години. Поетът е задържан поради поемата Септември. Милев апелира присъдата, само че на 15 май е извикан на дребна информация в полицията. Той изчезва безследно, а през 50-те години останките му са открити в всеобщ гроб край софийския квартал Илиянци. Останките на Милев се открити от изкуственото око, което му е сложено, откакто е ранен по време на Първата международна война. Белезите от принуждение по останките и показанията на ген. Иван Вълков пред съда през 1954 година сочат, че Гео Милев е удушен с тел.


Гео Милев

През 1948г. Израел се афишира за самостоятелна страна . Непосредствено по-късно страната е нападната от прилежащите арабски страни, с което стартира Арабско-израелската война (1948). Израел обаче остава страна и до ден сегашен, само че враждата с Палестина продължава. Палестина сега е автономност, само че продължава да желае самостоятелност и да бъде оповестена за страна. Само преди дни напрежението в Ивицата Газа ескалира още веднъж. Израел е оповестена за страна с акт на Организация на обединените нации за преустановяване на мандата на Англия над територията на Палестина, 1948 година На днешната дата Израел чества и националния си празник.


Сблъсъците сред израелци и палестинци не престават и тази година

През 1955г. е основана Военно-политическата организация на Варшавския контракт . Държавите, които вземат участие в основаването му са България, Албания, Германска демократична република, Полша, Румъния, Съюз на съветските социалистически републики, Унгария и Чехословакия. Военната организация е отговор за основаването на НАТО през 1949г., в която се включват Съединени американски щати и страните от западна Европа. През 1961г. Албания напуща пакта и публично се отдръпва през 1968г., като стартира политика на изолираност. Целта на този пакт е реализиране на съглашение за другарство, съдействие и взаимопомощ. Пакта има за цел и при възможна офанзива от страна на НАТО всички страни да се обединят и да отвърнат. За благополучие не се стига до Трета международна война, а Варшавският контракт завършва на 1 юли 1991г. с рухването на комунизма в Европа.

Рождени дни честват известният режисьор Джорд Лукас , актрисата Кейт Бланшет . Основателят на " Facebook " Марк Зукърбърг и българската гимнастичка Симона Пейчева .

През 1998г. умира американския артист Франк Синатра .


Марк Зукърбърг

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР