През 1915 г. режисьорът Васил Гендов с филма Българан е

...
През 1915 г. режисьорът Васил Гендов с филма Българан е
Коментари Харесай

Българското кино отбелязва професионалния си празник с богата програма





През 1915 година режисьорът Васил Гендов с кино лентата " Българан е галант " слага основите на Българското кино. От 2005 година, по самодейност на Националния кино център,  на 13 януари - датата на неговата първа обществена прожекция, кинодейците празнуват своя професионален празник.
На тазгодишния 13 януари ще бъдат показани 13 заглавия от нови български документални, анимационни и игрални филми, по случай Денят на българското кино. Те ще бъдат прожектирани в 7 киносалона.

" За страдание не можахме да създадем 13 кино лентата, 13 януари и 13 киносалона, само че ги направихме 7 ", показа пред Радио София  Камен Балкански - и.д. изп. шеф на ИА „ Национален кино център “ и шеф на офис „ Медиа “, бюро " Творческа Европа ” – България.

„ Магаре “, " Мона Лиза ", " Луцифер ", " Страх " са част от заглавията, които ще бъдат показани.

Утре е и последният ден от галерия, която експонира моменти от живота и творчеството на Васил Гендов, сподели Балкански и добави, че експозицията се намира в Изложбена зала " Архиви " на ул. " Московска " 5 в София.

По отношение на финансирането на киното, той разяснява, че с измененията в Закона за филмовата промишленост и измененията в Правилника за неговото приемане са въведени две нови финансови схеми - " Схема за поддръжка на телевизионни сериали " и " Схема за възобновяване на разноски на непознати кинопродукции ", снимани у нас.

Киносалоните в които ще има прожекции в София са „ Одеон “, „ Дом на киното “, „ G8 “ и „ Синегранд “. Във Велико Търново е кино „ Палас “, във Варна – Фестивален и конгресен център и в Пловдив – „ Lucky - Дом на киното “. Входът е свободен.

Още детайлности можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР