През 1889 г. лондонският вестник Пал Мал Газет“ публикува сензационна

...
През 1889 г. лондонският вестник Пал Мал Газет“ публикува сензационна
Коментари Харесай

Възможно ли е тези скелети да са на великани?

През 1889 година лондонският вестник „ Пал Мал Газет “ разгласява сензационна публикация за откриването на великански човешки кости в прилежаща Франция. Целият свят е слисан от откритието.

 

„ Току-що във Вимутие, департамент Орн, беше направено любопитно изобретение от селяндур, живеещ в село Кютесон. Той копае в полето си, когато земята ненадейно поддава и той пада е дупка, дълбока 10 фута (малко над 3 метра - бел.ред.). Селянинът инцидентно се, натъкнал на подземна камера, за чието битие преди този момент не подозирал.

При проучване в криптата, построена във формата на кръг, са открити няколко човешки кости, отчасти вкаменени. Тези кости били с извънредно огромни размери и явно са принадлежали на раса с великански растеж и необятно телосложение. Хората, които са изследвали находките на мястото, са на  мнение, че телата би трябвало да са били заровени тук в доста отдалечен интервал от време “, написа буквално в публикацията

 

В края на бележката се показва, че разкопките на обекта в последна сметка са били краткотрайно прекъснати заради слягане. Историята незабавно става доста известна и е оповестена в други английски вестници. За това пишат и в самата Франция, като във френските вестници тези находки са наречени „ човешки кости с необикновено огромни размери “, като се показват детайлности, които липсват в английските вестници. Например, че под земната камера, където са открити скелетите, е била толкоз огромна, че два селски коня са паднали в тази дупка.

 

Описан е и 18-метров тунел, който води от подземна камера към друго, още по-голямо подземно помещение.

 

Една от публикациите за това изобретение, написана във френския вестник „ Ла пьотит Прес “ приключва със следното известие: „ Имаме удоволствието да предоставим на археолозите и антикварите нова опция да покажат своята прозорливост и да разширят своите профилирани познания “.

Много бързо обаче настава оглушителна тишина. Нито един вестник, нито един френски, нито английски, нито който и да е различен не написва към този момент нито един ред за това сензационно изобретение. Изследователите се ровят във всички вероятни архиви на вестници от тези времена и по-късно, само че на никое място другаде не се загатва за великански човешки кости от Вимутие.

 

Появяват се обаче изявления за сходни находки на великански човешки кости на други места във Франция. Според лондонския в. „ Глоуб “ през юни 1890 година мосю Лапуж открива фрагменти от човешки кости с „ най-ненормален размер “ в праисторическо гробище в Кастелно, покрай Монпелие, в южната част на Франция. Лапуж пресмята, че костите са на мъж с височина 3.3 метра – т.е. същински колос. Вестникът отбелязва, че от антични времена цялата котловина Кастелно е наричана от селяните мястото, където се намира „ пещерата на колосите “.

 

Вестник „ Лапуж “ разгласява публикация и фотоси на своите открития във френското от време на време издание „ Природа “. Оттам нататък историята на „ Великите от Кастелно “ си проправя път в доста вестници и списания по света, в това число и в „ Ню Йорк Таймс “ и „ Популярна просвета “. Но още веднъж информацията е последно споменаване в пресата за тези странни находки. После към този момент никой не написа за тях и не ги загатва.

 

Но историята продължава. През 1894 година вестниците оповестяват, че служащите, извършващи разкопки в контейнер в Монпелие, са разкрили „ набор от човешки черепи с великански размери “, които са с обиколка 28, 31 и 32 инча (между 70 и 80 сантиметра – бел.ред.). Обиколката на черепа на междинния възрастен мъж е 56 сантиметра. „ Тези реликви бяха изпратени в Парижката академия и един академик сподели, че те принадлежат на раса от хора с височина от 3 до 4,5 метра “, пишат вестниците. Факт е, че мястото на откритието на Великански кости е същият регион на Монпелие.

 

През 1897 година е обявено за исполински находки в гробищата на индианците в Айова. Твърди се, че там археолозите са изровили скелет с височина 229 см. Но още щом са извадени костите на скелета стартират да се разпадат на прахуляк. В друга могила в същия щат археолозите се натъкват на огромна камера с 11 скелета. Те са подредени по необикновен метод в кръг, в центъра на който лежи огромна черупка. Археолозите остават с усещането, че черупката преди този момент е била цялостна с течност и хората са я изпили и са умрели. Всички тези скелети също са високи над 2 метра. Археолозите се натъкват на извънредно вещество, сходно на меден прахуляк. От мястото се разнася ужасна миризма и откривателите са принудени незабавно да излязат оттова и да изчакат известно време, до момента в който прахът се разсее.

 

На 21 януари 1899 година в. „ Маями Дейли Телеграф “ разгласява огромно заглавие – „ Намерено е гигантско тяло “. Статията оповестява за „ най-големия “ човешки скелет в света, открит в региона на индианска могила покрай Маямисбърг. По това време в тези могили са се провеждали археологически разкопки и тук са открити доста от най-често срещаните артефакти. На техния декор обаче ясно се откроява висок близо 250 см. скелет. Но това, което най-вече озадачава археолозите, не е размерът, а фактът, че костите са вкаменени. Което демонстрира, че скелетът е лежал на това място най-малко от праисторически времена, което наподобява невероятно – в тази ера в Америка към момента не е имало хора или най-малко по този начин се счита.

Друга мистерия с, че макар че структурата на скелета е много съвременна, черепът наподобява доста по-примитивен. Какво се случва по-късно с тази находка, не е известно.

 

На 7 октомври 1895 година в. „ Светът “ „ оповестява за откриването покрай Сан Диего, Калифорния, на гитантска индианска мумия, висока 274 см. Мумията явно е женска, тъй като стиска до гърдите си останките на дете. Има изненадващо доста фотоси на тази мумия. Вестникът твърди, че достоверността на находката е удостоверена от учени. През идващите години в други вестници се появяват публикации, в които се показва, че тази мумия е подправена. В същото време не са посочени детайлности, за какво това е фалшификат, както и по какви признаци е разпознат този фалшификат и кой го е направил. Неизвестно остава и къде се намира този фалшификат.

 

„ На 4 май 1912 година „ Ню Йорк Таймс “ оповестява за откриването на 18 великански човешки скелета в Югозападен Уисконсин. Останките са открити покрай езерото Делаван от братя Питърсън. Високи са от 231 до 305 см. Освен това имали удължени черепи, които като цяло били доста по-големи от човешките. Много от тези черепи имали двоен набор от зъби, а предните зъби не били резци, а огромни зъби, сходни на кътници.

„ Ню Йорк Таймс “ в никакъв случай повече не оповестява за тези скелети.

 

През 1833 година калифорнийските вестници оповестяват в резюме за откриването на човешки скелет с височина 366 см. Твърди се, че е открит инцидентно от бойци, които копаели основата на склад за муниции покрай ранчото Ломрок. Черепът на скелета имал двоен ред зъби и бил заобиколен от разнообразни артефакти, „ показващи високия му статус “. До костите имало каменни плочки със странни знаци и рисунки.

Инфо: Уикенд

 

Тагове: открития Кости великани скелети интерес Франция САЩ археолози
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР