През 1874 година историята на Мери Елън преобръща законите, защото

...
През 1874 година историята на Мери Елън преобръща законите, защото
Коментари Харесай

Историята на Мери Елън, която отвори очите на заспалото общество

През 1874 година историята на Мери Елън прекатурва законите, тъй като до тогава за домашното принуждение се говорело единствено зад затворени порти. Никой не знаел какво да направи, когато чуе, че дете крещи за помощ.

Мери Елън е първата известна жертва на домашно принуждение. Нейният случай се прочува дотолкоз, че принуждава обществените служби и управляващите в страната да подхващат по-сериозни ограничения против този проблем.

В продължение на 7 години Мери Елън е била неведнъж пребивана и недохранвана от своята осиновителка. Те е третирана като прислужница, с която се отнасяли по допустимо най-жестокия метод.

Мери е родена в Ню Йорк през 1864 година, само че татко ѝ умира по време на Гражданската война, а финансовите усложнения принуждават майка ѝ да я даде за осиновяване.

2-годишното момиченце е осиновено от Томас Маккормак, само че той умира малко откакто я води в дома си. Така Мери попада в ръцете на жестоката Мери Маккормак, която я намразила в деня, в който я видяла.

Мери заключвала осиновената си щерка в мрачен килер и всеки ден я пребивала. Въпреки че съседите постоянно са чували виковете на Мери Елън, никой не предприемал нищо, а основателката считала, че имам право да се отнася както желае с нея.

Този смут за детето траял цели 7 години, до момента в който жена на име Ета Уийлър не влезнала в къщата ѝ с помощта на своята неотложност. Видяла Мери, която тогава била на 10 години, да мие чиниите по нищожно облекло и без чорапи, макар че било зима.

Ета се свързва със своя остарял другар Хенри Берг, който оглавявал организация за отбрана на животните, и му разказала за видяното. Двамата съумяват да съберат очевидци за писъците, които се чували от вкъщи на Маккормак и по този начин службите влизат и извеждат Мери.

По тялото ѝ са открити следи от пердах с бич, обгаряния и пострадвания с ножици. Тормозеното момиче става причина за образуването на първата организация за отбрана на унизени деца.Тогава се вкарват първите законови промени, свързани с домашното принуждение.

А Мери Елън съумява да се възвърне от претърпяния призрачен сън. Тя се омъжва на 24 години, ражда 2 деца и се грижи за 3-те деца на брачна половинка си от първия брак.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР