През 1863г. в Цариград Петко Славейков започва да издава вестник

...
През 1863г. в Цариград Петко Славейков започва да издава вестник
Коментари Харесай

На този ден: Умира Майкъл Джексън

През 1863г. в Цариград Петко Славейков стартира да издава вестник " Гайда " . Сатиричният вестник се издава на всеки две седмици, а последният му брой е 15 април 1867г.

През 1877г. избухва Каварненското въстание , което продължава до 24 юли 1877 година Това е въстание на каварненци и близките села в самоотбрана от настъпващия към града башибозук, локални турци и черкезка кавалерия. Османското държавно управление изпраща в Добруджа отряд от 3000 нередовни бойци „ за отбрана на мюсюлманите “. Действат без или в съгласуваност с военния проект на турското командване за преобразяване на селищната територия в пуста земя. Населението с убийства и грабежи е разгонено или депортирано на юг, в което взе участие и постоянна турска армия.

В Крепостта Каварна близо 3000 българи дават отпор на турците. Над 1000 българи са убити. На 4 февруари 1878г. Каварна е освободена от турско иго.

През 1880г. в Княжество България с княжески Указ № 296 от 28 юни 1880 година към Министерството на финансите е формирано Статистическо-организационно поделение . В момента той носи името Национален статистически институт - Национален статистически институт. Поради тази причина през днешния ден се чества и Денят на българската статистика.

През 1912г. Вътрешна македонска революционна организация прави атентат в Кочани , при който са убити 9 души; последвалите репресии на турската власт (40 убити и 250 ранени) стават мотив за експлоадирането на Балканската война на 26 септември същата година.


Корейската война

През 1950г. Северна Корея атакува Южна Корея и дава началото на Корейската война или първата война по време на Студената война. Съединени американски щати подкрепя Южна Корея, а Съюз на съветските социалистически републики Северна Корея. Милиони са жертвите и от двете страни.

Войната продължава до 1953г. и има напълно дребни промени сред границите сред двете Кореи. И до ден сегашен двете страни са в много обтегнати връзки. Северна Корея е последната напълно комунистическа страна в света и локалното население продължава да е изолирано.

През 1975г. Мозамбик афишира своята самостоятелност от Португалия . От 1 март 1498г. Мозамбик е португалска колония. След оповестяването на независимостта Мозамбик става член на Организация на обединените нации на 16 септември 1975г. Страната приема и първата си конституция на 30 ноември 1990 година

През 1978г. Аржентина побеждава Нидерландия във финала на Световното състезание в Мексико с 3:1 след продължения. Кемпес открива 37-та минута, само че Нанинга изравнява. Кемпес в 104-а минута прави 2:1, а крайното 3:1 Бертони в 115-а минута. Това е първата международна купа на Аржентина, страната става международен първенец и през 1986г.


Световният първенец Аржентина

През 1988г. в Люксембург е подписано съглашение сред Европейската общественост и Съвета за икономическа взаимопомощ за взаимно признание и публични връзки. Това дава и огромно въздействие за подписания контракт от Маастрих през 1992г., когато публично е основан европейският съюз.

През 1991 година – Хърватия и Словения афишират своята самостоятелност от СФР Югославия , което е начало на четиригодишна революция, взела десетки хиляди жертви.

Родени са българският политик Димитър Пешев , който е в основата на спасяването на българските евреи, британският публицист Джорд Оруел написал книгата 1948, българският публицист Димитър Димов , който е създател на романа " Тютюн " и артистът Джордж Майкъл .


Димитър Димов

Умира един от най-популярните артисти изобщо в историята Майкъл Джексън . Джексън започва кариерата си в Джаксънс 5. След това започва солова кариера, която му носи популярност и го трансформира в един от най-продаваните артисти в света.

Майкъл Джаксън умира на 25 юни 2009 година, след прекъсване на сърдечната му активност. Преди гибелта на Джаксън са били предписани медикаментите пропофол и лоразепам. Личният му доктор е упрекнат и открит за отговорен за непредумишлено ликвидиране. Смъртта на Майкъл Джаксън провокира интернационална вълна на тъга и милиони фенове следят онлайн по малкия екран неговата възпоменателна гала.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР