През 1558 година испански мореплаватели донасят в Европа тютюна за

...
През 1558 година испански мореплаватели донасят в Европа тютюна за
Коментари Харесай

На този ден: Подписана е смъртната присъда на 25 000 души

През 1558 година испански мореплаватели донасят в Европа тютюна за пушене. Неговата татковина е Америка, където дълго време е употребен от индиански шамани и лечители. След преместването му в Европа, тютюнът бързо придобива известност, трансформирайки се в един от главните стопански мотори на европейската колонизация на Америка.
Прочетете още
В България тютюн се отглежда от 1717 година.

На 5 март 1940 година членовете на руското Политбюро издават заповед за екзекуция на 25 000 души от полската интелигенция, включително 17 500 военнопленници. Масовото ликвидиране остава в историята като Катинското кръвопролитие.

Жертвите са взети като военнопленници, откакто Съветският съюз нахлува в Полша през септември 1939 година Разстрелите са осъществени основно в гората край село Катин и в щабквартирата на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) в град Калинин.

През 1942 година строителни служащи, копаещи под управлението на немските въоръжени сили, откриват покрай вилната околност Катин трап, цялостен с неразложили се трупове. Мнозинството от тях принадлежат на полски офицери. Германците огласяват злокобната си находка пред международната общност напролет на 1943 година Те декларират, че поляците са разстреляни по заповед на Йосиф Сталин още напролет на 1940 година По искане на Германия е свикана комисия. Започва следствие, в което взе участие и българският патолог доцент Марко Марков, който подписва крайното умозаключение на комисията, само че не показва лично мнение.

След Деветосептемврийския прелом в България доцент Марков е съден. По време на делото патологът заявява, че е подписал заключението под напън на немските лекари. По-късно той свидетелства пред съда в Нюрнберг, където отдръпва подписа си от заключението и също по този начин декларира, че разстрелите са станали не по-рано от последната четвърт на 1941 година

През 1943 година Съветите си връщат назад катинските територии, вършат повторна ексхумация и упрекват за случилото се Вермахта. Съветската страна твърди, че жертвите са били разстреляни през есента на 1941 година от германците.

На 14 април 1990 година, 47-ата годишнина от разстрела, Съюз на съветските социалистически републики показва публично „ дълбоки съжаления “ и признава, че тайните служби на Съюз на съветските социалистически републики са виновни за разстрела. По-късно Борис Елцин разсекретява архивите, отнасящи се до случая, от които излиза наяве, че разстрелите фактически са били осъществени през април и май 1940 година от елементи на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР).

На 5 март 2003 година екип от учени от Open University във Англия открива голямо замръзнало езеро, което се намира под повърхността на Марс.

До този извод експертите, ръководени от Джон Мъри, доближават след проучване на фотоси на повърхността на Марс в региона Елизиум.Те изследват oбласт, която се намира на 5 градуса северно от екватора на Червената планета. Релефът на Елизиум се разграничава от релефа на намиращите се към него региони. Според учените, необикновеният за тази част на планетата релеф е получен вследствие огромно наводняване, което се случва преди към 5 милиона години по незнайна причина.

Леденото море е с размери 800 на 900 километра и се намира на 45 метра дълбочина.

Рожден ден на 5 март имат диригентът Адриана Благоева, музикантът Джон Фрушанте (Red Hot Chili Peppers), актрисата Ева Мендес и други.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР