Някои в Африка празнуват превратите. На мнозина им е писнало и отчаяно искат промяна, казват анализатори

...
Превратите, които се появиха отново в Африка след години на
Коментари Харесай

Превратите, които се появиха отново в Африка след години на стабилност, се празнуват от някои

От CHINEDU ASADU Associated Press август 31, 2023, 7:24 ч. Избори, до които международни наблюдатели за първи път не бяха допуснати.

Това не е необичайно в регион, където често се твърди, че изборите са погрешни, дългогодишните лидери се стремят към удължаване или премахване на ограниченията на сроковете, а гражданското пространство е подкопано от лошо управление, каза Тисеке Касамбала, директор на програмите за Африка в базираната във Вашингтон група за наблюдение на Freedom House.

В крайна сметка резултатът е „широко разпространено негодувание и разочарование сред гражданите“, каза тя.

Поне 27 или половината от 54-те страни в Африка са сред 30-те най-слабо развити в света, според последния индекс на човешкото развитие на ООН. Повечето са в Западна и Централна Африка, често надарени с природни ресурси, чиито богати печалби са малко забелязани от обикновените граждани.

Провалът на лидерите да подобрят значително живота на своите населението остави хората разочаровани и отчаяни, каза Реми Адекоя, преподавател по политика в университета на Йорк.

„Африканците не смятат идеята за военно управление за страхотна; това е разочарованието от това, което се предполага, че е демократично правило, което кара хората, ако не открито да подкрепят военната диктатура, да не бъдат против нея,” каза Адекоя. „Лидерите, за които се предполага, че са демократи, не спазват правилата на демокрацията … и хората се чудят какво ми е в тази система?“

Изследователска мрежа Проучванията на Afrobarometer от 2023 г. установиха, че броят на хората, подкрепящи демокрацията и изборите в Африка, е намалял. Само 68% от респондентите в 34 държави предпочитат демокрацията пред всяка друга система на управление, спад от 73% преди десетилетие.

„Установена е значителна корелация“ между брой африканци съобщават за значителна корупция в президентската служба и недоволство от демокрацията.

Повечето респонденти вярват, че изборите са „несъвършен, но основен инструмент за избор на техните лидери“, отбелязва проучването.

На 26 август, когато габонецът отиде до урните, властите прекъснаха интернета. Когато службата се върна в часовете след преврата, президентът я използва като мегафон към света, споделяйки видео, в което призовава приятелите на Габон да „вдигнат шум“ за неговото възстановяване.

Международните санкции, наложени за обръщане на превратите в Африка, често се провалят, което вместо това води до повече трудности за населението, което вече се бори с високи нива на бедност и глад.

Нигер беше третата най-слабо развита страна в света преди преврата там през юли и има 4,3 милиона души, нуждаещи се от хуманитарна помощ, според санкциите на ООН, насочени към обръщане на този преврат, който доведе до „сериозни социално-икономически кризи" за Жителите на Нигер, ръководителят на регионалната комисия ECOWAS в Западна Африка, Омар Алиу Турай, каза пред репортери наскоро в Нигерия. ”, които държат дългогодишните лидери на власт, анализаторите предупреждават, че военните режими никога не са отговорът и усилията за намеса трябва да са насочени към утвърждаване на демокрациите.

„Ако една държава изисква реформи преди избори, тогава най-добрият начин за подкрепа на тези реформи трябва да бъде сериозно обмислен, дори ако протагонистите включват лидери на военния преврат“, пише Орнела Модеран, ръководител на програмата на Института за изследвания на сигурността Сахел.

Разбунтувалите се войници в Габон твърдят, че са поели властта в интерес на народа - позната реплика в минали преврати на други места.

Военните са понякога са били насърчавани от това, което изглежда като популярна подкрепа, каза Адекоя. „Това, което е най-окуражаващо за всеки потенциален заговорник за преврат днес, е реакцията на тълпата на превратите, фактът, че по много улици в тези страни хората излизат, за да ги празнуват“, каза той.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Но военните режими не са се доказали като по-добра алтернатива за добро управление.

В Мали, където войниците са били С власт от 2020 г. групировката "Ислямска държава" почти удвои територията, която контролира за по-малко от година, според експерти на ООН. А в Буркина Фасо, която регистрира два преврата през 2020 г., икономическият растеж се забави до 2,5% през 2022 г. след стабилните 6,9% предходната година.

На други места като Чад , военните режими са обвинявани в потискане на дисиденти, което понякога води до извънсъдебни убийства.

Африканските държави, управлявани от режими, са преживели „срив в върховенството на закона, увеличаване на произволните арести и задържания, забрани за мирни протести и безнаказаност за нарушения на правата на човека, извършени от военните сили“, каза Касамбала с Freedom House.

Все пак някои от режимите се подкрепят поради „натрапчиви“ външни сили, каза тя, цитирайки бивши френски колонии като Мали, Нигер и Буркина Фасо, където „възприеманата френска намеса в делата на правителството и това, което се разглежда като подкрепа на авторитарни владетели, е генерирало широко разпространени антифренски настроения.”

В крайна сметка африканците, уморени от десетилетия лошо управление, не искат много, каза Адекоя.

„Хората просто искат някои леки подобрения на състоянието си, малко чувство за сигурност и свободни и честни избори“, каза той. „След като имате чувството, че повечето хора „системата не работи за мен“, тогава тази система е в беда.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР