Превръщането на Света София“ в действаща джамия е тежък удар

...
Превръщането на Света София“ в действаща джамия е тежък удар
Коментари Харесай

Защо превръщането на „Света София“ в джамия е толкова голям удар за християните?

Превръщането на „ Света София “ в настояща джамия е тежък удар върху християнската общественост по целия свят. Този ход е добре обмислен в днешната напрегната политическа конюнктура и върлуваща зараза от COVID-19. Когато множеството страни са заети да се борят с икономическите си проблеми, протичащото се в Турция мина тихомълком по медиите. Но колкото и да се пробват да не го виждат, това може да е мотив за експлоадирането на нова религиозна война.
Това написа в специфичен разбор за Actualno.com историкът и член на партия " Възраждане " Траян Димитров.
С това свое решение, Ердоган разкри другото си, същинско лице. Макар и членка на НАТО и бореща се за участие в Европейски Съюз, Турция настойчиво върви обратно към корените на неоосманизма . Тя настойчиво отхвърля да се впише в актуалният свят на религиозно съгласие и да загърби разликите. Пример за развито общество и вярно ръководство е Сирия. „ Умният началник демонстрира по какъв начин един народ може да бъде обединен макар своите религиозни разлики.
Но за какво превръщането на „ Света София “ в настояща джамия е толкоз огромен удар за християните? Цариград или както в този момент се назовава Истанбул е бил нравствен център на Източната римска империя. От градът на царете е започвала не една духовна задача в познатия тогава свят. И все пак градът резервира своя вселенски статут. Той е град на всички общности и всички религии. Така и би трябвало да бъде.
Цариград би трябвало да бъде обединител сред Изтока и Запада, там да се срещат християнството и исляма . И да бъдат образец по какъв начин двете религии могат да съжителстват и да сдобряват народите. С това си деяние Ердоган прави тъкмо противоположното – изостря връзките сред двете религии. От някои крайни клонове на исляма това може да бъде разтълкувано като нова Свещена война. А на Европа сега тъкмо това й би трябвало. Но и за жал тя, както и при предните османски нашествия, е изпаднала в дълбока заспалост, пропита от своята безнравственост.
Гърция взе към този момент отношение по този проблем, като се чуха апели да се бойкотира Турция като курортна дестинация и да се бойкотират стоките й. От страна на българската патриаршия реакция няма, което може би демонстрира, че е прекомерно подвластна от политическата конюнктура и не смее сама да вземе решение.
„ Както и Йерусалим не би трябвало да бъде столица или град, на която и да е страна. В предишното се е проляла прекалено много кръв в името на религиите. Те би трябвало да бъдат музеи, знаци на помиряването, на това, че всички сме си извадили поучения от предишното и сме се научили да живеем в мир.
Абсолютно неправилно ще бъде и решението да трансформираме джамии в църкви . Така ще се превърнем в копия на тези изверги, против които се борим. Християнската и ислямската общественост би трябвало да излязат дружно с единна позиция в името на мира. Всичко друго ще бъде неточност и мотив за нови кървави войни, написа още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР