Превръщането на БСП в лидерски тип партия може да отключи

...
Превръщането на БСП в лидерски тип партия може да отключи
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Не искам БСП да свърши като брошка на нечий ревер

Превръщането на Българска социалистическа партия в лидерски вид партия може да отключи развой на роене и люспене – както Съюз на демократичните сили преди 20 години, предизвестява социалистът

Българска социалистическа партия в това ръководство към момента не е осъществила нито една от основните си хрумвания, споделя политикът, който остава правилен на левицата

Оттук-накъде? Вече не сте отпред на БСП-София. Как виждате мястото си в „ столетницата “?

Рано или късно, по един или различен метод, това щеше да се случи. Проблемът е, че стана служебно и без разискване. Но това не докара до разтърсвания в градската организация. Дори и това изявление сега се организира на „ Леге “ 10 (бел. ред. където се намира централата на БСП-София). Аз не преставам да съм част от градската организация. Разбира се, моите към този момент някогашни заместници и сегашни ръководители, са поели щафетата. С каквото мога аз ще им оказвам помощ, защото ние си оставаме един тим – без значение кой е първи, кой е втори, кой е отпред и кой е в редиците . Тук значима е организацията и по какъв начин тя да се оправя с проблемите, по какъв начин да преодолява трудностите и да върви напред.

А във връзка с мен и на Българска социалистическа партия, аз си оставам социалист, част от партията. Няма да напущам Българска социалистическа партия – дублирам това от месеци. Ще оказвам помощ по метод, по който до момента може би никой в моето състояние – осъден или отритнат, или изключен, не го е правил. Най-лесното е да напусна Българска социалистическа партия, да подлагам на критика, да направя секта, да направя течение, да отида в друга партия, да направя нова партия… Всичко това обаче е отвън моите партийни разбирания. Затова ще не преставам да работя за Българска социалистическа партия, само че за една по-различна от сегашната. Очевидно е, че с днешното управление вероятностите на партията не са по никакъв начин розови и това ръководство, за жалост, ще го потвърди поради метода, по-който стои Българска социалистическа партия в него. Това ще стане ясно от тези тематики, по които не виждам Българска социалистическа партия да има ясна и твърда позиция.

Какво имате поради?

Например, алена линия е районен съд Македония. Какво ще стане, в случай че Кирил Петков отхвърли ветото, както се чува, че е заречен на западни сътрудници? Имаше Консултативен съвет по национална сигурност при президента с едно общо единодушие каква би трябвало да е позицията, която да следваме. И това е единодушие на всички политически и парламентарно показани сили и институции, които вземат участие в този съвет. Ако това се случи без да са изпълнени изискванията, какво прави Българска социалистическа партия? Продължава да стои в държавното управление, разграничава се от това държавно управление или го напуща и споделя, че алената линия е прекрачена?

Имаме алена линия и по отношение на доставката на оръжия за Украйна. Тези дни стана ясно, че оръжие стига до там по един или различен метод. Хубаво, Корнелия Нинова не е разписала доставка на оръжие до Украйна. От друга страна „ Демократична България “ споделят: да го легализираме и да не го вършим по заобиколния метод, по който се случва в този момент – с посреднически компании. Въпросът е, в случай че това се случи на 4 май и Народното събрание вземе едно такова решение, да се доставя въоръжение на Украйна, Българска социалистическа партия напуща ли обединението? Или се разграничава от това решение, само че остава в обединението? И какъв ще е резултатът за Българска социалистическа партия? Защото едно ръководство постоянно е нож с две остриета. Досега, за жалост, Българска социалистическа партия излиза от всяко едно ръководство по-слаба. Това е статистиката . Ще се веселя този път да опровергаем тази статистика, само че по този начин както вървят нещата, надали.

Според последните данни на социолозите Политическа партия вървят с бърз ритъм надолу, а Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ имат спад, само че по-скромен. От партийна позиция: позитив или негатив ще се окаже властта?

„ Продължаваме промяната “ губят доста. Ние си стоим на същото ниво. Вижте, най-точната социология е изборният резултат. Това, какво в един или различен миг демонстрират числата, е доста релативно и го видяхме през цялата предходна година. И социолозите останаха сюрпризирани от изборните резултати, и самите партии. А най-изненадана беше Българска социалистическа партия, която вярваше, че на 4 април ще бъде ръководеща партия с министър председател Корнелия Нинова. Така че, по-скоро би трябвало да следваме гласа на хората. Ние постоянно сме имали такива апели – „ да слушаме хората “, „ да сме покрай масите “, „ да се солидаризираме с хората “.

А какво в действителност желаят хората? Хората желаят вероятности и сигурност, те не желаят война. Болшинството не желаят изпращане на оръжие, не виждат какво решение е това във боен спор. Защото този спор е сред два славянски православни народа, което е ужасяващо. Те даже не са иноверски нации, с цел да могат хората елементарно да се солидаризират и да вземат страната на християните.

Хората желаят да им се подсигурява добра покупателна дарба, тъй че техните приходи и спестявания да не бъдат изядени бързо от тази инфлация, която галопира, от растящите цени на енергоносители и изобщо от високите цени на артикули и услуги от първа нужда. Затова държавното управление по-бързо би трябвало да вземе решение в тази посока и да избере един от препоръчаните разновидности от съдружните сътрудници. Данък добавена стойност ли ще понижават? Таван на цените ли ще поставят? Кои групи си заслужава да бъдат подкрепени – дали всички, дали изборно, тези, които са най-уязвимите? Моето мнение е, че това би трябвало да са най-уязвимите, тъй като няма по какъв начин всички да получат помощ и отплата. Това единствено би задълбочило неравенството. По-скоро би трябвало да се помогне на тези, които сега са на ръба, на прага на бедността или към този момент са потънали под линията на бедността, в резултат на инфлационните и други процеси. Това е най-важното!

Хващам се за думите Ви, че би трябвало да забележим какво желаят хората. Отиваме ли на избори съгласно Вас? Наблюдаваме едни процеси – Кирил Петков и Стефан Янев записват партии, Борисов е на обиколка в страната, става някакво прегрупиране…

Усилено се приказва за избори, само че нито едно социологическо изследване не демонстрира такова предпочитание. Като че ли към този момент желанието е – „ с малко, само че несъмнено “. Хората не желаят избори, хората желаят действителни каузи, устойчиво ръководство, отбрана от всички тези отрицателни стопански процеси. В същото време имаме спадащ рейтинг и на държавно управление, и на парламент, и на партиите в ръководещата коалиция. На фона на това някои партии от опозицията порастват като гъби след априлски дъжд – имам поради партия „ Възраждане “, която доста добре се нарежда, усещайки желанията на хората. Те влязоха в Народното събрание с тематики, свързани с Русия, Украйна, с имунизациите, рестриктивните мерки... Доста ловко играят по струната на българските гласоподаватели и това се показва в непрестанен напредък на тяхната поддръжка.

Все отново готвят ли се партиите за избори?

Очевидно е, че на всички политически субекти им минава през главата, че идват избори . Никой не желае да си го признае намерено – имам поради от ръководещите. Разбира се, обикновено е опозицията да желае да има избори и да е подготвена за избори. Така беше и Българска социалистическа партия, когато беше съпротива на ГЕРБ. Искахме предварителни избори от самото начало, изключително по време на последния мандат от 2017 до 2021 година, само че това не се случи. Дали ще има избори, зависи както от външни, по този начин и от вътрешни фактори, като най-големият зложелател на сегашната коалиция са самите участници в нея, които може да провокират предварителни избори.

Напук на всички препоръки, които се дават във връзка с Изборния кодекс, ние сме привикнали, че в България той се отваря единствено преди изборите. В момента Българска социалистическа партия се пробва да върне хартиената бюлетина. Вие по какъв начин гледате на това? Трябва ли да има смесена система?

Комбинацията от машинно гласоподаване и хартиени бюлетини дава по-добра представителност, опция повече хора да упражнят правото си на глас. Не всички са на „ ти “ с осведомителните технологии, колкото и за някои като нас да наподобява доста простоват процесът на гласоподаване с машина, наподобяващ боравене с банкомат. Българска социалистическа партия първоначално беше за напълно машинен избор, защото хартиеният избор има други дефекти. Машините осуетиха едно порочно събитие в изборния развой, обвързвано с купения и корпоративния избор и опцията да го проследяваш чрез хартиеното гласоподаване. От друга страна обаче се появи различен проблем, който партии като Българска социалистическа партия, а несъмнено и други, в по-малка или по-голяма степен, го изпитаха – техният електорат някак си се уплаши от машините. В комбиниране с Коронавирус обстановката – още повече хора не излязоха да гласоподават. Това докара до отлив.

Но не това е главната причина за изборните загуби на Българска социалистическа партия, както управлението се пробва да изтъкне. Причините са чисто политически, те са по-дълбоки и ясни на всички. Става въпрос за ориентацията на Българска социалистическа партия по основни въпроси в страната през последните две години. Или по-скоро неналичието на безапелационна позиция. Вярвам, че смесеното гласоподаване би довело до повишение на изборната интензивност. Разбира се, не става въпрос за това да възобновяваме остарели порочни практики.

През годините така наречен „ вътрешната съпротива “ или различните отзиви постоянно са били нещо пословично за Българска социалистическа партия, което определяше характера на партията. Има ли я още тази съпротива и възприемате ли се като част от нея?

Аз не бих приказвал за вътрешна съпротива. Този термин го измисли самата Корнелия Нинова. 130 години в партията е имало разнообразни течения и отзиви, които са били от време на време противоположни, в дисонанс едно с друго, в това число и с тези на формалното управление . Българска социалистическа партия е доста комплицирана партия, тя е трипластова. Състои се от комунисти, социалисти и социалдемократи , а към този момент има хора, които са социалнолиберално насочени. За да управляваш Българска социалистическа партия, един подобен комплициран организъм, би трябвало да имаш много качества и да подхождаш с схващане към всички в партията, а това не е елементарно и просто нещо. Корнелия Нинова обаче се опита да опрости ръководството и е явно, че резултатите не закъсняха.

Тук огромният спор е сред последователите на нейния жанр на ръководство и сред последователите на другия жанр на ръководство, обичаен и натурален за левицата, откогато се е провела преди повече от 130 години. Избира се сред лидерската партия на Нинова или партия, обединена към правила, полезности и хрумвания. Вторият модел позволява разнообразни течения и визии, което е пъстротата на тази концепция в своето проявяване. Очевидно, че сега ние имаме първия вид партия и това води със себе си разумните резултати – отлив на последователи, членове, симпатизанти, пък и външна страна. Периферията някак си ни избяга от 2017 година до момента, а това са близо 800 хиляди души. За тях лудо се надпреварват да ги привлекат доста други партии.

Кои партии имате поради?

Ето да вземем за пример един Стефан Янев се е прицелил тъкмо в тези хора, които лятото отидоха в Има Такъв Народ, есента отидоха в Политическа партия, а в този момент несъмнено ще си търсят нов кей .

Дали Българска социалистическа партия ще може да си ги върне, на фона на това, което се случва в страната? Прогнозата не е оптимистична. Ще дам образеца със Съюз на демократичните сили. В началото Съюз на демократичните сили е коалиция, която сплотява полезности и хрумвания, основана от група партии при започване на 90-те години. Иван Костов я направи партия, само че доста бързо, за един мандат, съумя да я трансформира в лидерски вид партийна конструкция. И оттова стартира роене, сцепване, люспене. Виждаме в този момент къде е Съюз на демократичните сили – една брошка в ревера на ГЕРБ, която способства за тяхната дясна еднаквост. Не ми се ще Българска социалистическа партия да свърши по този начин! Това е терзанието на всички нас, не като съпротива на Нинова, а като неприемащи този път, по който се движи Българска социалистическа партия. Видимо е от резултатите на изборите, че пътят не е верен, защото задачата на всяка партия е да печели избори и да постанова своята стратегия в ръководството.

Къде бърка Българска социалистическа партия?

Проблемът е, че до момента в това ръководство Българска социалистическа партия към момента не е осъществила нито една от основните си хрумвания . Болниците да не са търговски сдружения – не е осъществено. АЕЦ „ Белене “ да е основен план за страната, изключително на фона на енергийната рецесия сега. Темата е забравена, табу, не участва в публични държавни документи. Дори по време на преговорния развой „ Белене “ беше извадена като въпрос. Беше казано, че „ ще се развиват нуклеарни мощности “. Но какви, къде, по кое време и по какъв начин – не знаем.

Поставихме въпроса за преизчислението на пенсиите, наша тематика от доста години. Последното същинско преизчисление беше по времето на държавното управление на Станишев през 2008 година. Тогава пенсиите бяха обвързани с осигурителния приход. Но оттогава-досега осигурителният приход набъбна няколко пъти, а пенсиите се индексират с мудна стъпка. Иначе е хубаво, че имаме обществен бюджет - 20 милиарда Въпросът е по какъв начин ще го усетят хората. В политиката не е значимо какво си споделил, не е значимо какво си направил, а с какво чувство си оставил хората . Може да си направил доста, само че да не оставиш положително чувство и това да се претвори в един неприятен резултат за теб на идващите избори. Българска социалистическа партия е предходна през такива моменти. Станишевото ръководство е образец за това. 100% нараснали пенсии, Българска социалистическа партия вкара страната в Европейски Съюз на 1 януари 2007 година, фондовете започнаха да текат към България и най-после, две години по-късно, загуби пагубно изборите от ГЕРБ, които тъкмо се бяха появили… Ето образец за това, че сме оставили хората с недобро чувство, макар действителни достижения.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР