Превишаване на пределно допустимите часови норми на серен диоксид (SO2)

...
Превишаване на пределно допустимите часови норми на серен диоксид (SO2)
Коментари Харесай

Димитровград беше обгазен със серен диоксид, отмениха предпазните мерки за населението

Превишаване на пределно допустимите часови правила на серен диоксид (SO2) е записано в Димитровград, заяви Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково.

Автоматичната измервателна станция " Раковски " е отчела отклонения от алармения предел от 500 микрограма на кубик през днешния ден в 10:00 часа -  990,4 микрограма, 11:00 часа – 1116,62  микрограма и 12:00 часа -1094,76 микрограма на кубик.

Очакваната прогноза е за понижение на емисията. На хипотетичния замърсител - Топлоелектрическа централа " Марица " 3 АД е било издадено наставление за понижаване на работните мощности, като тече инспекция на място.

Допуска се, че изхвърлянето на нездравословни субстанции от топлоцентралата е вследствие пусков режим след запалване на парогенератор К-4 на енергиен блок 120 мегавата в 23:33 часа предходната нощ.

Във връзка с записаните от пункт АИС „ Раковски “ град Димитровград превишения на алармения предел за серен диоксид на 07.04.2022г. от 10:00 часа до 12:00 часа Ви известявам, че отпада нуждата от предприемане на защитни ограничения от сензитивните групи на популацията, се споделя в известие на Регионална инспекция за опазване на околната среда Хасково. В 13:00 часа е записана първата средночасова стойност - 412.81 µg/m3, а в 14:00ч. е 27.61 µg/m3, които не надвишават цената на алармения праг(АП) от  500 µg/m3, се споделя още в известието.

От инспекцията твърдят, че продължават да наблюдават данните за концентрациите на серен диоксид и останалите атмосферни замърсители, следени в пункт АИС „ Раковски “ град Димитровград. При необходимостще бъдат подхванати нужните ограничения за известяван на обществеността на града.

По-рано денем от Регионална инспекция за опазване на околната среда разпространиха информация за сензитивните групи от популацията: деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни болести. 

В него са изложение на евентуалните признаци – При кратковременна експозиция на серен диоксид се визира на първо място дихателната система. При естествена физическа интензивност и дишане през носа, дразнещият резултат на серния диоксид се отстрани още от първата преграда на респираторната система – лигавицата на носа, се споделя в известието на здравната ревизия.

Бързото вървене или тежката физическа работа улесняват дишането през устата и надлежно инхалирането на SO2 в по-ниските дихателни отдели. Това предизвика здравословни проблеми от страна на дихателната система. След като експозицията на серен диоксид се възстановява, дихателната функционалност също се възвръща изцяло за няколко часа, изясняват от Регионална инспекция за опазване на околната среда. 

В известието си, от инспекцията разгласиха целесъобразни защитни ограничения за засегнатото население – да не напущат жилищните или работните пространства като затворят компактно прозорците на стаите, да се заобикаля физическа активност на открито; занятията по физкултура в учебните заведения да се организират на закрито. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР