Преведено от исландски език, името на тази островна държава на

...
Преведено от исландски език, името на тази островна държава на
Коментари Харесай

Парадокс: Защо страната на леда го купува от други държави?

Преведено от исландски език, името на тази островна страна на север от континентална Европа значи " Ледена земя ". Не е изненадващо, че почти 15% от територията на Исландия е заета от ледници.

Интересното, дори парадоксалното е обаче, че по-голямата част от леда за битови и промишлени потребности се внася от други страни, в това число далечните Съединени американски щати, през Атлантическия океан.

Експерти изясняват за какво исландците купуват лед от Съединени американски щати и други страни, макар че и те имат задоволително личен лед.
 Снимка 381693
Източник:

Как се появява името на страната?

Историята на произхода на името " Исландия " е обвързвана с викингите, известни със своите героични каузи в борби и пътувания. Има няколко митове и истории, обясняващи произхода на това име.

През лятото Исландия цъфти зелено заради своя сдържан и мокър климат, до момента в който прилежащият остров Гренландия, безусловно преведено като " Зелена земя ", е затрупан със сняг и лед. Може би викингите са употребявали изобретателен метод, с цел да привлекат вниманието и да разграничат новите земи, като им дадат привлекателно име, което може да послужи за разпръскване на други моряци или да ги притегли през зимата, когато навигацията е станала по-малко рискова?
 Снимка 327554
Източник:

Защо купуват лед?

Въпреки обстоятелството, че през зимата на остров Исландия има сняг и лед, а ледниците и айсбергите са на всички места, по-голямата част от леда се внася от прилежащи европейски страни: Шотландия, Норвегия и Обединеното кралство. Този вносен лед се употребява най-вече за предпазване на риба (промишленият лов на риба на острова е доста развит), месо, както и за другите ежедневни битови потребности, допълвайки стандартните хладилни системи.

Такова необичайно икономическо държание може да се изясни с географското състояние на Исландия. Тази островна страна се намира надалеч на северозапад от главната част на Европа, което основава компликации при обезпечаването на лед за популацията. Производството и съхранението му на острова вършат вноса по-удобно и рентабилно решение, колкото и необичайно да звучи.

Исландия, страна, построена по скандинавския модел на стопанска система, е известна с високия си Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. Но значително тя зависи от вноса на съществени артикули: горива, машиностроителни артикули, електроника, храни и полуфабрикати. Като се има поради малобройното население - към 360 хиляди души - и високата цена на локалния труд, цената на исландските артикули е много висока.
 Снимка 515884
Източник:

Нерентабилно е да употребяват личен лед

Това изяснява за какво Исландия внася лед от други страни, макар обстоятелството, че размерът му по стойност е под 1% от общия импорт на страната. Наличието на импортен лед е значимо, защото цената му е с 45% по-ниска от цената на леда, създаден " вътрешно ".

Като цяло има доста артикули, чието произвеждане в страната е нерентабилно. Важно е да се означи, че Исландия, с помощта на своите развити геотермални и водноелектрически централи, има доста по-ниска цена на електрическа енергия спрямо други европейски страни. А неналичието на налози върху вноса на лед в границите на Европейския съюз в допълнение понижава цената му.
 Снимка 351496
Източник:

Исландия рационално употребява електрическата енергия

Правителството на Исландия рационално употребява наличната електрическа енергия за произвеждане на енергоемкия алуминий. През 2022 година алуминият и неговите артикули съставляват 40% от общия експорт на страната и са донесли към 3 милиарда $ на страната.

Исландия, макар дребния си размер, се подрежда на десето място в света във връзка с производството на този промишлен метал. Големият размер на морския превоз до Исландия също разрешава на кораби, пренасящи алуминий и риба, да внасят други артикули, в това число лед.

Исландия, в устрема си да се достави с нужните артикули, е принудена да разчита на импорт, като купува лед и от страни сътрудници. Тази скандинавска стопанска система с релативно огромен Брутният вътрешен продукт е лимитирана от дребното население си и високите индустриални разноски.

Затова вносният лед играе значима роля в стопанската система на страната, като обезпечава досегаемост на този артикул и понижава разноските за неговото произвеждане.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР