Превантивна кампания, следвана от широкомащабни полицейски действия за ограничаване на

...
Превантивна кампания, следвана от широкомащабни полицейски действия за ограничаване на
Коментари Харесай

Полицията в Бургаско ще следи за ученици, които пушат

Превантивна акция, следвана от широкомащабни полицейски дейности за ограничение на тютюнопушенето от възпитаници, стартират на територията на Бургаска област. Това оповестиха от Областната дирекция (ОД) на МВР-Бургас.

Ще има дейни инспекции на търговски обекти за продажбата на тютюн, тютюневи произведения и техните производни на подрастващи до 18 години, направена е и осведомителна акция измежду родителите и педагогическите колективи. Това ще бъде последвано от налагането на законови наказания, планувани в нормативните източници, прецизираха от полицията.

Българска телеграфна агенция напомня, че настояването за подпомагане от органите на реда бе взето в средата на септември месец на работна среща сред представители на учебните настоятелства и публични препоръки на образователни заведения, ситуирани на територията на Бургаска област. На срещата като главен проблем бе изведено всеобщото тютюнопушене от възпитаници в региона или към образователните заведения.

След необятно разискване от страна на участниците в срещата бе взето решение за търсене на подпомагане от страна на ОДМВР - Бургас за реализиране на надзор и налагане на наказания във връзка с тютюнопушенето на лица под 18 години, прецизираха от дирекцията на полицията. Оттам прибавиха, че в тази връзка в ход са взаимни инспекции на чиновници от отдел " Икономическа полиция " към ОДМВР - Бургас и чиновници от Регионалната здравна ревизия по търговски обекти, осъществяващи продажба на тютюн, тютюневи произведения и техните производни на деца.

Предстои започването на необятна осведомителна акция, ориентирана към родителите на подрастващите, като същите ще бъдат уведомявани за наредбите на Закон за протекция на детето и други нормативни документи, касаещи здравето на учащите се. В акцията ще се включат и педагогическите колективи на учебните заведения, в чийто интерес е ограничение на тютюнопушенето измежду учениците.

Контрол за съблюдаване на законовите условия, както и по определяне на нарушаванията, ще се упражнява от полицейските чиновници от районните ръководства, които в началото ще реализират предупредителна активност, следвана от санкционираща такава. 

Предвидено е на всяка учебна ограда да бъде сложена указателна табела за възбрана на използването от деца на алкохолни питиета, тютюневи и свързани с тях произведения, произведения за пушене, разнообразни от тютюневите произведения и диазотен оксид (т. нар. божествен газ).

Важно е, да се означи, че не се касае за единична кампанийна самодейност, а за широкомащабна полицейска активност, която ще продължи до края на образователната 2024 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР