Прецизност и перфектна подготовка. Това е общото между трите атентата

...
Прецизност и перфектна подготовка. Това е общото между трите атентата
Коментари Харесай

Неуспешните покушения срещу Алексей Петров и резултатите от разследванията им

Прецизност и съвършена подготовка. Това е общото сред трите атентата против някогашната барета Алексей Петров демонстрират правосъдните архиви. През 2002 година за несполучливото нападение пред комплекса,,Спартак " бяха упрекнати хората на някогашната барета Николай Добрев - бай Добри. 13 години по-късно за атената с гранатомет беше наказан украинеца Роман Логвиненко, който се оказа предварително освободен от пандиза.

15 август 2002 година малко преди 23 часа от гората край комплекс " Спартак " стартира пукотевица. Двама души обстрелват входа, когато някогашната барета се озовава на задоволително осветена позиция. Алексей Петров е ранен в гърдите и крайници, неговият телохранител е ранен леко. През това време от комплекса излизат два мъже, които отвръщат на огъня. По-късно излиза наяве, че това са чиновници на НСБОП, които получават премия за бързата реакция от тогавашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Бойко Борисов.

Служебната инспекция на министерството открива, че двамата, които са национални състезатели по карате упражнявали в залата на комплекса. На излизане те чули изстрелите против Петров и със стрелбата по незнайните причинители са избавили живота на хората, намиращи се на местопроизшествието.



Два дни след засадата в региона е открито оръжието, с което е стреляно - самоделна ловна карабина с оптичен мерник. Открити са две скривалища в гората. Покушението било планувано в елементи - пътят за бягство бил маркиран с въженца, с цел да се ориентира по-бързо в тъмното. Единият стрелец е видян от свидетел, който бил на терасата си по време на стрелбата. Описан е с височина 1,75 м, облечен в тъмни облекла. За несполучливия атентат е арестувана някогашната барета Николай Добрев и петима негови доближени. В къща в Горна Малина полицията намира огромно количество оръжие, гърмежи и муниции.

Заради откритите взривни материали от Министерство на вътрешните работи дефинират работата на групата от някогашни барети като " фабрика за убийства ".

" Изключително мобилна, дисциплинирана, тайна, професионално построена, строга зависимост, жестока желязна дисциплинираност, цялостна нелегалност ", споделя полк. Венелин Великов - зам.-директор на НСБОП на 26.08.2002 година

" Като сме намерили избрани оръжия, би трябвало да намерим и стрелците. Имаме основателни съмнения за избрани лица, които бяха арестувани като обвинени ", добавя Ангел Илиев от Върховната касационна прокуратура на 26.08.2002 година

Година по-късно обвиняванията са снети поради липса на доказателства, а стрелецът по този начин и не е оголен. Срещу групата има само показания на неизвестен очевидец. Не са открити техни отпечатъци или биологични следи по оръжието и другите материални доказателства, конфискувани от двете укрития.



На 29 октомври 2015 година Петров още веднъж оцелява след опит за атентат. Този път против автомобила му е стреляно с гранатомет.

" Не познавам никого. Нито уредниците, нито поръчителите. Точно беше квалифицирано от прокуратурата - безпределно професионално, бих добавил безконечен перфекционизъм. Смятам, че значимостта на това ракритие се състои в тази социална заплаха на това закононарушение. Не толкоз, че то се е случило против мен ", сподели Алексей Петров на 16.02.2016 година



За атентата беше задържан и наказан на 10 години затвор украинецът Роман Логвиненко. Според прокуратурата той е обезпечил финансирането и логистиката.

В края на май тази година изненадващо Апелативният съд постановява условно предварителното освобождение на Логвиненко, като му постанова изпитателен период в размера на наказването, което му остава да изтърпи - близо две години и половина. Съдът се стимулира, че наказаното лице е дало задоволително доказателства за своето коригиране.

С определението си апелативните съдии анулират решението на Софийския градски съд, с което настояването на Логвиненко е било отхвърлено. Според управата на пандиза са били нужни най-малко още 6 месеца, през които държанието на украинеца да бъде следено.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР