6 мигранти загинаха, 50 спасени от преобърната лодка в Ламанша

...
Претоварена лодка, превозваща мигранти, се преобърна преди зазоряване в събота
Коментари Харесай

Претоварена лодка, превозваща мигранти, се преобърна преди зазоряване в събота в Ламанша, убивайки най-малко шестима души и оставяйки повече от 50 други да бъдат спасени, според Френските власти.

Смята се, че около 65 души са се качили на лодката и двама души все още може да са изгубени в морето, каза морската префектура на Ламанша и Северно море.

Кога спасители извадиха хора от водата, шестима първоначално бяха в критично състояние. Един от тях, който беше откаран с хеликоптер в болница в Кале, беше обявен за мъртъв, а останалите петима по-късно загинаха и бяха транспортирани до брега.

„Тази сутрин лодка с мигранти се преобърна край Кале“, френски премиер Това каза министър Елизабет Борн в социалните мрежи. „Мислите ми са с жертвите.“

Смъртните случаи идват, когато управляващата Консервативна партия във Великобритания се опита да спре преминаването на малки, често негодни за мореплаване лодки с различни политики, които бяха подложени на критики, защото не успяха да спрат потокът от мигранти.

Френските власти отбелязаха значително увеличение на опитите за преминаване от брега от четвъртък по време на настъпването на по-меко време. Британските власти казаха, че 755 души са прекосили канала с малки лодки в четвъртък, най-високият дневен брой тази година.

Пристигащите малки лодки са намалели с 15% от броя в този момент миналата година. Към четвъртък 15 826 бяха открити през годината до момента, в сравнение с 18 600 по това време миналата година.

Миналата година петима мигранти загинаха, а четирима бяха обявени за изчезнали, докато се опитваха да преминат от северното крайбрежие на Франция. През ноември 2021 г. лодка с мигранти потъна, което доведе до смъртта на 27 души.

Великобритания Министърът на вътрешните работи Суела Брейвърман, която каза в платформата X, известна преди като Twitter, че е имало „трагична загуба на живот“, се срещна в събота със служители на граничните сили.

„Този ​​инцидент за съжаление е още едно напомняне за изключителните опасности от пресичането на Ламанша с малки лодки и колко жизненоважно е да разбием бизнес модела на контрабандистите на хора и да спрем лодките“, каза говорител на Braverman в изявление.

Министър-председателят Риши Сунак превърна „спрете лодките“ в обединителен вик и фокус на политическата си платформа, но усилията му се сблъскаха с неуспехи.

В центъра на политиките, предназначени да възпират хората да рискуват живота си в морето, е законодателство, което би депортират бежанци, които пристигат нелегално обратно в родината им или в безопасна трета страна. Но плановете за превоз на хора до Руанда бяха отхвърлени от апелативен съд и сега се обжалват от Върховния съд.

Когато консерваторите започнаха това, което наричаха „седмица на малките лодки“, те приветстваха първата пристигания в понеделник на търсещи убежище лица, за да бъдат настанени в това, което по същество беше плаващо общежитие, закотвено край южния бряг на Англия.

Баржата Bibby Stockholm, която е била използвана за настаняване на работници от нефтени платформи, беше наета, за да спаси 6 милиона паунда (7,6 милиона долара), изразходвани за хотели всеки ден за около 51 000 търсещи убежище.

Той беше оборудван за настаняване на 500 мъже, но в петък първоначалните 39 на борда трябваше да бъдат евакуирани, когато смъртоносната бактерия, която причинява във водата е открита легионерска болест. Министерството на вътрешните работи каза, че никой на борда не се е разболял.

Благотворителни групи за бежанци и членове на опозиционната Лейбъристка партия остро критикуваха политиката на Сунак, но дори колегите му тори отрупаха критики за фиаското на шлепа.

Членът на парламента Дейвид Дейвис каза, че дори ако шлепът работи правилно, той ще побере новопристигнали само за един ден и посочи необходимостта молбите за убежище да се обработват по-бързо.

„Първичният нещо, което беше разкрито, е изумителната некомпетентност на самото Министерство на вътрешните работи“, каза Дейвис пред BBC Radio 4. „Наистина, наистина е трудно да се разбере как, на всички нива, това не може да бъде уловено рано.“

Стив Смит, главен изпълнителен директор на благотворителната организация за бежанци Care4Calais, нарече смъртта ужасяваща трагедия, която можеше да бъде предотвратена, ако Обединеното кралство позволи на хората да кандидатстват за убежище във Франция и да пътуват безопасно до Великобритания.

„Тази ужасна загуба на живота демонстрира още веднъж необходимостта от система за безопасно преминаване към Обединеното кралство за бежанци“, каза Смит. „Това ще извади контрабандистите на хора от работа за една нощ.“

Доклад от патрулна лодка за кораб с мигранти в беда близо до Сангат във Франция предизвика операция по търсене и спасяване в събота, в която участваха британски и френски кораби. Три френски кораба, хеликоптер и самолет обходиха района и два британски кораба участваха в издирването.

Три дузини души бяха отведени до пристанището на Кале с френска лодка и най-малко 22 бяха отведени до Дувър от спасители на Обединеното кралство.

Инцидентът се разследва от прокуратурата в Булон.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР