Престижно ли е да живееш в центъра на Пловдив? Преди

...
Престижно ли е да живееш в центъра на Пловдив? Преди
Коментари Харесай

Централен загуби! Ето ги най-примамливите райони в Пловдив

Престижно ли е да живееш в центъра на Пловдив? Преди десетина години отговорът на този въпрос беше по-скоро „ да “. Напоследък обаче данните на ГРАО демонстрират все по-трайна наклонност, че „ Централен “ отстъпва, въпреки и с малко, палмата на шампионата на „ Южен “ във връзка с популацията - 82 497 по отношение на 82 990 поданици, сочи справката от преди две седмици.

Една от аргументите е, че с изключение на шума /особено в Капана/, централната градска част е и най-скъпата. Например цената на един квадратен метър на двустаен апартамент в кв. „ Мараша “

задминава 1100 евро за квадрат.

В Кършияка до новотела двустаен, само че с по-голяма повърхност, се предлага против 903 евро на квадрат. Двустаен в " Оазис-4 " в „ Южен “ се продава за 703 евро за кв. метър.

Още по-драстична е разликата в цените на земята. В суперцентъра на Пловдив 246 кв. м имот се търгува по 935 евро за квадрат. А място наоколо до „ Капана “ напряко е златно - 350 кв. м се продава против 1000 евро на квадрат. В покрайнините на „ Южен “ - „ Остромила “ и „ Беломорски “, жилищните имоти вървят сред 50 и 70 евро. Съответно по-високи са и налозите върху парцели. За разлика от „ Южен “ стандартът на живот в „ Централен “ е по-висок и надлежно регионът е по-малко наличен както за младите фамилии, по този начин и за хората, които се местят в Пловдив от другите обитаеми места и разчитат единствено на личните приходи.

В центъра е и най-натовареният трафик, освен това с пътна инфраструктура от предишния век. Последната нова връзка - надлез „ Родопи “ - се построи през 1999 година при кмета Спас Гърневски. Оттогава в региона не е уголемен нито един бул., в това число и менгемето, както назовават Сточна гара. Няма нито едно кръстовище на две равнища. Както и в останалите региони, в „ Централен “ се задълбочава драмата с паркирането с тази разлика, че за правото да стопират пред дома си мнозина заплащат по 50 лв. годишен абонамент, тъй като имат шанса жилищата им да са в синя зона.

Кметът на „ Централен “ Георги Стаменов е роден в кв. „ Мараша “. На 28 май ще навърши 39 години и през цялото това време е живеел в същия регион. Споделя, че за него това е най-хубавото място на света и че

четирите години от мандата бяха положителни за „ Централен “.

Истина е, че регионът се употребява с привилегии в капиталовата политика на община Пловдив и в това няма нищо изумително, тъй като центърът е лицето на всеки град. В ремонтите на бул. „ Руски “, „ Васил Априлов “, „ Марица-юг “, „ Гладстон “, „ Кн. Мария Луиза “, „ Шести септември “, „ Свобода “ са вложени към 40 млн. лв.. Най-малко 25 милиона костват пл. „ Централен “, подлезът на ул. „ Гладстон “, галериите на ул. „ Гладстон “ и Детмаг „ Снежанка “, Бунарджика. Още 13 млн. лв. са вложени в уличните поправки в кварталите сред бул. „ Кн. Мария Луиза “ и „ Марица-юг “.

Как наподобяват обаче второстепенните улици в централната градска част и дали живеещите тук хора се усещат удобно? Уви. Много са кварталите в „ Централен “, които по нищо не се отличават от градските околности - същите неугледни междублокови пространства, коли, спрени в тревните площи поради липса на паркинги, дупки, изкъртени тротоари.

Преди година един от възрастните жители на ул. „ Хан Кардам “ не се стърпя, запретна си ръкавите, разбърка в кофа цимент и

запуши с двете си ръце ямата под прозорците

на дома му, с цел да не чува по какъв начин колите си трошат джантите и картерите. Асфалтът е посипан с кръпки, а на пресечката с ул. „ Тракия “ е цъфнала следващата дупка.

Паважът на кръстовището на ул. „ Тракия “ и „ Кавала “ е на талази, както прочее и на множеството места, където е оживяла остарялата каменна настилка. Ул. „ Никола Петков “ и „ Йосиф Шнитер “ са актуализирани, само че на ул. „ Радецки “ асфалтът е като бедняшки балтон - кръпка до кръпка. На кръстовището с ул. „ Радецки “ плочките на тротоара са потрошени, а паважът е вдлъбнат. На ул. „ Велико Търново “ парите са стигнали за асфалт единствено в сектора от ул. „ Авкс. Велешки “ около Библиотеката до Военния клуб, само че не и в посока към гарата, където до кръпките още веднъж започнаха да се отварят кратери. На ул. „ Кап. Райчо “ 44-46 има нова детска площадка, до СУ „ Паисий Хилендарски “ - огромен паркинг, само че насреща катерушките са ръждясали, а зелените площи са окупирани от коли.

„ Бюджетът на общината е стеснен “, споделя Георги Стаменов, който

държи на бюрото си 30 подготвени плана

за благоустрояване и ремонт на кварталната инфраструктура. Дали обаче те ще се извършват, зависи от финансирането, за което решение се взима в огромната Община. Тази година районната администрация на „ Централен “ извършва публични поръчки за 3 млн. лв.. Това са целеви средства, отпуснати за галерията в Детмаг „ Снежанка “ и ремонтите на „ Бунарджика “.

Но за поправки на кварталните улици и благоустрояване „ Централен “ разполага цифром и словом със 70 000 лв. - няма и по един лев на гражданин! По гледище на живеещите на бул. „ Шести септември “ 211-217 от Голямата община финансираха целево с половин милион лв. построяването на паркинг, за който не стигнаха 20-те милиона по оперативна стратегия „ Региони в напредък ".

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР