Престъпленията на германските окупатори срещу полското население до голяма степен

...
Престъпленията на германските окупатори срещу полското население до голяма степен
Коментари Харесай

Полша иска милиарди от Германия: Защо това е немислимо

Престъпленията на немските окупатори против полското население значително дават отговор на определението за геноцид, залегнало в Конвенцията на Организация на обединените нации за попречване и наказване на това закононарушение.

Престъпления, чиито мащаби е мъчно даже да си представим

Националсоциалистическата идеология беше отредила на поляците ролята на рабски народ без образование; техният хайлайф беше систематично преследван и изтребван. Вермахтът и Секретен сътрудник изравниха със земята стотици полски села и избиха жителите им. Много от закононарушенията, чиито мащаби е мъчно даже да си представим, са съвсем непознати отвън Полша - да вземем за пример клането във варшавския квартал Вола, където немските войски единствено за няколко дни през август 1944 разстрелват 30 000 цивилни.

На този декор е мъчно да се отхвърлят с лека ръка полските претенции за репарации. Разбираемо е и това, че поляците считат за незаслужено, че след войната страната им е получила по-малко компенсации, в сравнение с други съседи на Германия.

Въпреки това Берлин би трябвало изрично да откаже желаните от ръководещата полска партия „ Право и правдивост “ репарации в размер на 1,3 трилиона евро, което е близо три пъти повече от целия немски бюджет за 2022 година И този отвод би трябвало да е освен по правни аргументи.

Защо това е немислимо

От морална позиция настояването на Полша е повече от противоречиво, тъй като излиза, че за репарациите ще би трябвало да заплащат три генерации германци, родени след войната, които не носят никаква персонална виновност. А това би било политическо безумство.

Германия и Полша са сътрудници в Европейски Съюз и НАТО. В спокойно време тясната интеграция на техните стопански системи донесе разцвет и на двата народа. А в този момент Полша и Германия би трябвало да обединят напъните си в поддръжка на Украйна против съветската нападателна война. От това зависят сигурността и свободата и на двете страни. Ако в този момент те стартират да се карат, от всичко това ще завоюва единствено военнопрестъпникът Владимир Путин.

Райнхард Везер, " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг "

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права непокътнати

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР