Пресните води на кенийското езеро Баринго "врят" от риби, птици,

...
Пресните води на кенийското езеро Баринго "врят" от риби, птици,
Коментари Харесай

В Кения очакват екологична катастрофа, ако две препълнени езера се слеят

Пресните води на кенийското езеро Баринго "врят " от риби, птици, хипопотами и крокодили и изхранват десетки хиляди хора. Нито един от тези типове обаче не може да оцелее в мощно алкалните води на прилежащото езеро Богория. Проливните дъждове и разрушение на околната среда покачват равнището и на двете езера и те може да се слеят, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

"Ако двете езера се срещнат, ще настъпи екологично злополучие. А посред им остава доста малко пространство ", споделя Джаксън Комен, старши чиновник в звеното за запазване на езерото Баринго към държавната работа за околната среда в Кения.

Баринго, чиито води напояват земите и се употребяват и за питейна вода, се е нараснало с 60 на 100 до 270 квадратни километра повърхност за последните седем години, споделя той. Езерото Богория пък е нараснало площта си с една четвърт до 43 квадратни километра.

Според специалисти причина за това са както необикновените порои, по този начин и ерозията на почвите.

Обезлесяването провокира ерозия на намиращите се наоколо хълмове Туген и почвата се спуска в езерото, споделя Тор-Гунар Ванеген, откривател в Световния агрогорски център в Найроби.

Наводненията пропъждат фермерите от земите им и локалните жители от домовете им.

"Сега би трябвало да стартирам от нулата на ново място. Засега със сина ми живеем наоколо ", споделя Лехаки Парсаалаш, който е изгубил дома си и девет акра земя, които обработвал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР