Пресконференцията започна с късометражните конкурсни филми от Златна роза 2017,

...
Пресконференцията започна с късометражните конкурсни филми от Златна роза 2017,
Коментари Харесай

35 фестивал на българския игрален филм “ЗЛАТНА РОЗА” 2017

Пресконференцията стартира с късометражните конкурсни филми от „ Златна роза ” 2017, а измежду тях бяха „ Правила ”, „ Живи отблясъци ”, „ Котка в стената ”, „ Нощите на един уединен вестоносец ” и „ Колитба ”.

Режисьорът на „ Правила ” - Ясен Генадиев описа, че концепцията на кино лентата се е родила доста от дълго време от история, която е чул, само че не е написана особено за Стефан Данаилов, макар сходствата с биографията на артиста. „ Нещата, които са във кино лентата са едни доста положителни съвпадения, които сигурно помогнаха на цялостта на кино лентата и историята. ”

„ Котка в стената ” с режисьори Мина Милева и Весела Казакова, споделиха насладата си от работата с актрисата Ирина Атанасова, която има действителна връзка с историята. „ Смятаме, че тя може да направи страхотна кариера ”. В лентата се вижда ползата на младите създатели към тематиката за миграцията на интелигнетни хора и за жалост не им се дава огромен късмет да намерят непоклатимост на открито.

„ Нощите на един уединен вестоносец ” по роман на Иван Грозни, беше показан, като един филм по отношение на самотата и другарството. На конференцията присъстваше оператора Светла Ганева, която описа, че филмът напълно е сниман в павильон, самотния свят на героя е бил повода за това образно решение. „ Филм с извънредно комплицирана с хибридна стилистика, нещо доста извънредно в нашето кино ”, изрази се рецензията.

„ Колитба ”, режисьорът Андрей Волкашин описа пред аудиторията, че постоянно си е мечтал да работи с Лабина Митевска, когато е живял в Македония: „ Тя хареса сюжета и искаше да поговорим. Имаше прелестно отношение, към човек който занапред стартира да се заниамава с кино. Вдъхнових се в действителност, когата един ден при баба ми заклаха прасето, само че историята не е персонална, по скоро желаех да покажа по какъв начин всички живеят под един покрив, а крият секрети, които не могат да изговорят един с различен. ”

„ Радиограмофон ” беше показан от продуцента Гергана Станкова и актьорите Яна Титова и Александър Алексиев, които получиха възторженостти от рецензията за достоверността и чистотата на играта им. Историята споделя за връзките татко наследник, за силата на музиката, за свободата, показа още Гергана Станкова. Яна Титова описа за подготовката на ролята си:

„ Не укривам, че работата ми по този филм беше доста провокативна. Аз играя бабата на режисьора Рузие Хасанова, което беше огромна отговорност, тя знаеше какво желае от този облик. Живяхме в селото, където хората бяха доста отворени към нас, разрешиха ни да влезем живота им. ”

На срещата с публицисти и рецензия бяха копродуцента Павлина Желева и изпълнителния продуцент от българска страна на „ Реквием за госпожа Й. ”, които описаха за компликациите при намирането на средства за финансиране на кино лентата на Боян Вулетич, само че и за удоволствието от триумфа. „ Желанието ни във всички копродукции, в които участваме е да изведем българския гений и в действителност е доста значимо да се случи същинско съдействие, с цел да могат да се разпрострат. „ Това е един филм, който където и да е показван, прави усещане. ”, разяснява рецензията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР