Пресиян Коев е един от най-популярните български треньори при подрастващите.

...
Пресиян Коев е един от най-популярните български треньори при подрастващите.
Коментари Харесай

Пресиян Коев от Австралия: Всички са впечатлени, че България има петима в турнир от Шлема при юношите


Пресиян Коев е един от най-популярните български треньори при подрастващите. Бившият състезателен шеф на федерацията по тенис има много виновна задача при започване на годината. Той е единственият роден треньор, който пътува и оказва помощ за подготовката на петимата български тенисисти, които ще вземат участие в юношеския Australian Open – Илиян Радулов, Адрияно Дженев, Йоана Константинова, Росица Денчева и Елизара Янева.

Бройката е рекордна, което прави усещане и на останалите треньори. Българският екип към този момент е в Мелбърн, където Янева ще играе в квалификациите, а останалите непосредствено в главната скица.

Преди това те бяха в Траралгон за присъединяване в подготвителния шампионат от първа категория. В него най-добре се показа Денчева, която доближи до четвъртфинал.

„ Турнирът празнува 30-ата си година, обичайно е преди Australian Open. Федерер го е печелил този шампионат. Също и куп други известни играчи са играли. За децата е мотивиращо да усетят, че са по стъпките на най-големите звезди в нашия спорт. Този шампионат е предварителен. Колкото повече мачове направиш, толкоз по-добре “, сподели Коев в изявление за „ Тенискафе “.

Логично го питаме дали съумява да се оправи с това да оказва помощ и на петимата български тенисисти. „ Успях да изгледам всички мачове на сингъл, беше допустимо. Илиян, Адриано и Йоана са от тима на ITF, там те имат своята организация. Един треньор дава отговор за четирима състезателя. Важно е те да се усещат вкъщи си, да има треньор, който да приказва техния език. Ние сме в един непрестанен контакт с сътрудниците от ITF във връзка с подготовката на един мач и даже воденето. Те ме питат за спомагателни неща, които желаят да схванат, с цел да са им още по-полезни. За мен кооперацията с тях е доста потребна, те са безпределно опитни. Тези тимове прибавят стойност към представянето и кариерата на тези състезатели. “

В желанието си да помогне на българските гении той даже е поел, най-малко краткотрайно, част от разноските по престоя в Австралия.

„ Истината е, че се утвърждават бюджетите от Министерството на спорта за годината. Парите идват малко по-късно във федерацията. Федерацията купи билетите, имаше бюджет по тази причина. Няколко дни, откакто разбрах, че ще пътувам, бе обявено, че ще би трябвало да се поемат разноските по настаняване и изхранване за дните, в които нямаме гостолюбие като е стихотворец ангажимент на по-късен стадий тези средства да се възстановят. “

Ето какво още спо дели Коев за „ Тенискафе “:

Доколко значими са резултатите в тези шампионати при юношите? Питам, защото имаме и задоволително образци на тенисисти на тази възраст, които към този момент играят при мъжете и дамите.

Всеки има своя път в тениса. Историята е посочила, че някои съумяват бързо да изгреят, постоянно в тези случаи и бързо залязват. Най-ярките образец е Мартина Хингис. Сара Бейлек, която преодоля квалификациите при дамите, е дала поръчка за присъединяване при девойките. Нашите състезатели са на едно доста високо равнище, значимо е, че са тук, това е най-важното. Липсва им задоволително численост мачове в мъжкия и женския тенис. Те имат качествата и уменията да се оправят. През 2023 би трябвало да бъде наситена с шампионати при мъжете и дамите, с цел да могат да създадат идната стъпка в своето развиване.

Това ли е ключът към по-бързия преход към професионалния тенис?

В последните дни го видяхме. Нашият още по-малък гений Иван Иванов, надалеч преди да навърши 15 години, игра първи шампионат при мъжете, даже взе точка на двойки, което е впечатляващо. Това е пътят, който всички са ни посочили. Дори сега има тенисисти при мъжете и дамите, които не са играли при юношите. Яник Синер е най-яркият образец, който е играл доста малко при юношите.

Има ли други български гении, на които би желал да обърнеш внимание като такива, които да следим в идващите години?

Говорихме си с сътрудниците от ITF и всички са впечатлени от това, че България има пет участника в шампионат от Големия шлем при юношите. Питат ме по какъв начин се случи. Аз споделям, че България постоянно е имала гении и положителни треньори. Търсейки съответния отговор, считам, че програмата 3Т, която беше проведена преди няколко години в посока на това децата да пътуват проведено като тим и да имат треньор с тях, да играят по най-силните шампионати в света, дава резултат. Конкуренцията ражда качество. Когато някой отиде напред, и другите стартират да си имат вяра. Има много деца. Не желая да различавам съответно някого. На 16, на 14 и по-надолу. Убеден съм, че триумфите на българския младежки тенис ще се усилват и ще чуваме за нови, все по-различни имена. Без да стопираме да чуваме за тези, които към този момент знаем.

Как оценяваш равнището на българския тенис сега?

Намираме се в миг, в който чисто исторически имаме за първи път трима в топ 200. Алекс (Лазаров) като показване е покрай това да стане четвърти българин в топ 200, което би било необикновено. Имаме не малко момчета във възрастта сред 19 и 23 години, които се пробват да пробият с много качества. Знаем техните имена, има и такива, на които дори не ги знаем толкоз. Един от тях е Николай Неделчев, който ние познаваме от доста от дълго време, само че той към този момент прави положително показване и при мъжете. Там има дълбочина на евентуалните членове на топ 500, 400, 300.

При девойките е сходно. Миналата година Денислава Глушкова завоюва купа на шампионат 25 хиляди $. Виждаме Гери Топалова, която напредва все по-уверено към най-високите равнища в професионалния женски тенис. Има и други девойки, които имат положителни игри. Смея да кажа, че се намираме в един добър миг, който неизбежно има потребност от повече надпревари. Международни шампионати за мъже и дами, само че не UTR, а от ITF календара, Чалънджъри при мъжете. Тези шампионати – най-ниското равнище и идващото, ще бъде безпределно положително, в случай че в идващите години има повече от тях.

През годините си работил с Адриан Андреев и знам, че от дълго време си казвал, че ще влезе в топ 100 на международната класация. Може ли това да се случи още тази година?

Пътувал съм с Адриан и когато работих във федерацията на разнообразни шампионати, в това число на Световното състезание до 16 години през 2016 година. Силно имам вяра, че Адриан ще влезе в топ 100 още тази година. За мен единствената спънка това да се случи биха били травмите, които за жал се случват не рядко при него. Ако той има дълъг интервал без травми, съм уверен, че това е годината, която му принадлежи.

За край, в случай че искаш разкажи за активността на вашия клуб MAP Tennis . Вие вършиме и треньорски семинари.

Треньорските семинари са част от една друга компания (Трио Консулт), от която аз съм част. Предстои в скоро време забавна информация за едно качествено събитие, което би нараснало знанията и уменията на българските треньори. За нашия клуб – предходната година за първи път станахме втори в генералното класиране на клубовете в България. Нямаме предпочитание да понижаваме оборотите. Наш фокус е развиването на мощния детско-юношески тенис. Миналата седмица завърши държавното състезание до 14 години. От нашия клуб участваха Елеонора Цонева и Виктор Атанасов. Елеонова стана втора при девойки и първа на двойки, Виктор трети на сингъл и втори на двойки, което може единствено да ни радва. Планираме както за тях, по този начин и за друга част от нашите състезатели, да участваме регулярно на интернационалните шампионати в България и чужбина. Нашето тенис учебно заведение е едно от най-големите и има своите обичаи. Планираме да го изкачваме на още по-високо равнище и да разширяваме активността му отвън рамките на клуба, кооперирайки се с учебни заведения, искайки да привличаме още повече деца да играят тенис и да се осъществят посредством тениса. Не единствено като професионални тенисисти, а като една активност, която остава за цялостен живот и прибавя качество в живота на всеки един човек, който се е докоснал до нашата обичана игра.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР