Пресичайки Беловежката гора в Полша, издигнатата по границата на страната

...
Пресичайки Беловежката гора в Полша, издигнатата по границата на страната
Коментари Харесай

Рисовете са застрашени от изчезване заради мигранти

Пресичайки Беловежката гора в Полша, издигнатата по границата на страната с Беларус ограда, предопределена да спре напора от мигранти, затруднява миграцията на рисовете и може даже да докара до тяхното изгубване, предизвестяват учени, представени от Ройтерс, написа Българска телеграфна агенция.

Преди оградата да беше приключена в края на юни, към 40 риса, които са под отбраната на законите в Полша, обитават гъстата гора, която е обект на международното завещание на ЮНЕСКО и специфична зона за запазване в границите на „ Натура 2000 “ на Европейски Съюз.

Не е известно какъв брой от рисовете са останали от полската страна на границата след издигането на оградата, само че има възможност популацията да е разграничена сред двете страни, споделят от Изследователския институт за бозайници към Полската академия на науките, който следи животните в гората.

„ Рисовете употребяват региони и от двете страни на границата, имат свои региони и от двете страни на границата, функционирали са като една популация. Сега разделяйки гората на две обособени екосистеми ще докара до делене на популацията на тези животни “, сподели Рафал Ковалчик от института.

Той добавя, че разделянето на животните ще се отрази на способността за размножаване, на пространствената организация и обществена организация на тази популация, на миграцията, генния поток и а – в по-дългосрочен проект – даже може да докара до изгубването на рисовете от региона.

Все отново наподобява оградата не е чак такава непреодолима бариера за дивите котки, доколкото – по думите на Ковалчик – за година рисовете са минали безпроблемно 50-60 пъти заграждението.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР