Преразпределено е еврофинансирането по четирите оси за превръщането на България

...
Преразпределено е еврофинансирането по четирите оси за превръщането на България
Коментари Харесай

Обновеният план за възстановяване: Поразместване на парите и щипка иновации за цвят

Преразпределено е еврофинансирането по четирите оси за превръщането на България в " новаторска ", " зелена ", " обвързвана " и " обективна ". Повече пари за нововъведения, за промяна на енергетиката, цифровизация на стопанската система и за съгласуваност на страната, понижаване на парите за саниране, само че и доста планове, забавени от години за електронизацията на правосъдната система, модернизацията на Министерство на вътрешните работи, намаляването на течовете по ВиК мрежата. Това планува втората междинна версия на Националния проект за възобновяване на държавното управление. Тя бе оповестена късно в понеделник и има претенцията, че отразява рецензиите на бизнеса към първия вид, че не е задоволително реформаторски и основава предпоставки просто за харчене на плануваните за България евросредства, само че е и за развиване.

В отговор на пандемията от Covid-19 евролидерите се договориха към общоприетия бюджет на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година (около 1.07 трилиона евро) да се добави и оздравителен антикризисен фонд на обща стойност 750 милиарда евро, който ще се финансира с общоевропейски заем. Въпросният антикризисен механизъм се назовава " Европейски Съюз: Следващо потомство " и по него България може да получи 12.2 милиарда евро. От тази сума грантовете по Инструмента за възобновяване и резистентност са 6.2 милиарда евро (). С цел дейно потребление на средствата за промени всяка страна членка има период до 30 април 2021 година да изготви и изпрати на Европейската комисия народен проект.

Първата версия на българския проект бе показана от вицепремиера Томислав Дончев на 30 октомври, https://www.mediapool.bg/za-kakvo-bulgaria-shte-poharchi-12-mlrd-lv-evrograntove-news313869.html като след това държавното управление получи голям брой забележки и мнения от бизнеса, както и общо над 90 публични мнения от заинтригуваните страни. Част от предложенията са признати в редактирания вид на проекта, настояват от държавното управление. Основните промени са намаляването на парите за саниране от 3 милиарда лева на 2.165 милиарда лева, включването на плана за разширението на третия лъч на метрото за 360 млн. лева, както и обособяването на специфична стратегия за дребните и междинните предприятия за 900 млн. лева

Да изхарчим едни пари

Запазва се обаче съгласно анализаторите, метод при съставянето на националния проект. И във втория си вид той се свежда в огромна степен до лист на изостанали през годините планове като да вземем за пример системата за наблюдаване на язовирите, модернизацията на незабавната помощ, усъвършенстването на ТЕТРА системата в Министерство на вътрешните работи, финансирането на метрото, възобновяване на напоителните системи в земеделието и други Единствените по-иновативни хрумвания в проекта са в областта на енергетиката, където е заложено финансирането на планове за произвеждане за „ зелен водород “ и приспособяването на газопреносната мрежа да транспортира и подобен тип различно говиро, както и образованието (например построяването на STEM среда в училищата).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР