Преразказ върху творбата Богатствата на момъка“ на Георги Русафов писаха

...
Преразказ върху творбата Богатствата на момъка“ на Георги Русафов писаха
Коментари Харесай

Преразказ върху „Богатствата на момъка“ писаха седмокласниците

Преразказ върху творбата „ Богатствата на момъка “ на Георги Русафов писаха учениците на изпита по Български език и литература от Националното външно оценяване след 7 клас.

Рано сутринта в просветното ведомство беше изтеглен вид 1 за днешния изпит.

Проверката на писмените работи ще става електронно откакто бъдат сканирани, както е при Държавните зрелостни изпити, по тази причина седмокласниците трябваше да пишат с черен химикал. Тестът с правилните отговори ще бъде качен на уеб страницата на просветителното министерство след 16 ч.

Над 61 хиляди са седмокласниците тази година, а броят на оценителите е съгласуван с това какъв брой са децата в съответната област като са планувани и аварийни оценители, изясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, откакто беше изтеглен изпитният вид:

„ Всяко районно ръководство в страната е издало заповед със лист на оценители и с аварийни оценители. Ние ще следим процеса, тъй като терзанията са безусловно разбираеми, защото за първи път се прави оценяване в електронна среда. Искам да напомня, че първата година, когато бяха държавните зрелостни изпити напълно в електронна среда, беше избрана норма за писмени работи, които се ревизират дневно. Самите проверители желаеха повишение на работите, които да ревизират, тъй като се оказа, че в електронна среда този развой става в действителност малко по-ефективно и малко по-бързо. Във всяка комисия има аварийни оценители и считам, че оценяването ще бъде сполучливо и обикновено и в период. “

Изпитът по математика на седмокласниците е на 19 юни, те могат да се явят и на изпит по непознат език на 21 юни, само че той не е наложителен и категорично се декларира. Резултатите от НВО след 7 клас ще излязат до 27 юни, а от 3 до 5 юли ще се подават документи за присъединяване в класирането. Това ще става единствено по електронен път както от у дома, по този начин и от училищата-гнезда, за хората, които не употребяват интернет. Днешният тест с правилните отговори ще бъде качен на уеб страницата на просветителното министерство след 16 ч.

Георги Русафов е смянтан за един от приетите майстори на детски приказки у нас, прочут е и като най-хубавият другар на Ангел Каралийчев. Роден е на 27 септември 1912 година в Берковица в семейство на служител. Шест години учителства в села към Враца, а от 1939 година е в София.

От 1945 до 1972 година работи като механически редактор в издателство „ Народна юноша “. Първата му книга с преразказани национални приказки „ Бабината питка “ излиза през 1945 година Следва редица от национални и авторски приказки: „ Чудният пръстен “, „ Готованко и воденичарят “, „ Голчо от Голтупан “, „ Юнакът със златните коси “, „ Съкровищата на Рудан “, „ Ваклин и неговият правилен кон “, „ Девойчето и зимните хали “, „ Омагьосаната воденица “, „ 13 вълшебни приказки “.

Книгата му „ И те са били деца “ съдържа биографични разкази за Иван Вазов, Ст. Чилингиров, Ангел Каралийчев, Елисавета Багряна, Вадим Лазаркевич. Приказките му са илюстрирани от някои от най-хубавите български художници като Стоян Анастасов, Любен Зидаров, Борис Димовски. Творбите на Русафов са преведени на словашки, съветски, немски и арабски език. Умира на 20 октомври 1981 година в София. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР