Преразглеждането на директивите за закуските има за цел да помогне

...
Преразглеждането на директивите за закуските има за цел да помогне
Коментари Харесай

Храни за закуска: Европейският парламент прие нови правила за подобряване на информацията за потребителите

Преразглеждането на „ директивите за закуските " има за цел да помогне на потребителите да вземат осведомени и по-здравословни решения по отношение на артикули като мед,сокове, конфитюри и мармалади.

Парламентът утвърди краткотрайното политическо съглашение със Съвета по отношение на обновените правила по отношение на състава, наименованието, етикетирането и представянето на някои храни за закуска, по този начин наречените „ наставления за закуските ", с 603 гласа „ за ", 9 „ срещу " и 10 „ въздържал се ".

По-специално новите правила ще се борят с вноса на подправен мед от страни отвън Европейски Съюз посредством наложително и ясно очевидно етикетиране на страната на генезис и ще започват развой на система за следене на меда. Ще има и по-ясно етикетиране на наличието на захар в плодовите сокове, както и на минималното наличие на плодове в конфитюрите и мармаладите.

Можете да прочетете повече за новите правила в прессъобщението след съглашението със страните от Европейски Съюз.

Цитат

След гласуването докладчикът Александер Бернхубер (ЕНП, Австрия) съобщи: „ Днес предприехме значима стъпка в етикетирането на произхода на храните и приехме строги ограничения за битка с измамите с мед. Страната на генезис би трябвало да бъде ясно посочена върху етикета на медените смеси. Освен това бяха избрани по-високи стандарти за качество и беше открита нуждата от система на Европейски Съюз за следене на меда. Тези начинания ще подсигуряват, че потребителите са по-добре осведомени и че пчеларите и потребителите са по-добре предпазени от подправен мед ".

Следващи стъпки

Законът също би трябвало да бъде признат от Съвета, преди да бъде оповестен в Официален вестник на Европейски Съюз и да влезе в действие 20 дни по-късно. Страните от Европейски Съюз ще ползват новите правила две години след влизането им в действие.

Контекст

Преразглеждането на пазарните стандарти на Европейски Съюз за някои „ наставления за закуските " беше препоръчано от Европейската комисия на 21 април 2023 година за актуализиране на актуалните стандарти, които са на повече от 20 години.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР