Преработване на Националния план за възстановяване и устойчивост и отмяна

...
Преработване на Националния план за възстановяване и устойчивост и отмяна
Коментари Харесай

От КТ Подкрепа искат промени в НПВУ и отмяна на либерализацията на енергийния пазар

Преработване на Националния проект за възобновяване и резистентност и анулация на либерализация на енергийния пазар . За това упорстват в декларация от КТ " Подкрепа " към политиците от идното 48-мо национално заседание.

Мотивите им са:

" В средата на 2021 година либерализацията на енергетиката за юридическите лица беше приложена абсолютно под натиска на европейските регламенти . Не единствено компании, само че и общини, детски градини, лечебни заведения, публични организации, включително синдикати бяха принудени да " избират " снабдител на електрическа енергия. А цените на борсата се усилиха стремглаво ", пишат от КТ " Подкрепа ".

Скоро нарастването на цените ще сполети и семействата, които понастоящем са предпазени от контролирани цени, предвиждат от синдиката.

От КТ " Подкрепа " упорства за генерални промени в Националния проект за възобновяване и резистентност , които да предотвратят заплахата българските жители да бъдат лишени от задоволително и налично електричество. На първо място, изрично настояваме да отпадне задължението за понижаване на въглеродните излъчвания от производството на електрическа енергия с 40%, вземайки изходните равнища от 2019 година

КТ " Подкрепа " упорства либерализацията на енергийния пазар да бъде анулирана, включително плануваното от началото на 2023 година прекосяване на семействата към свободен пазар . Да бъдат обезпечени количества електрическа енергия на контролирани цени за българския пазар - юридически и физически лица , и единствено остатъкът да се търгува на борсата, където от него имат опция да купуват и непознати компании. Да, това опонира на разпоредбите, наложени от Европейския съюз. Но когато разпоредбите са нечовешки, следва да се нагодят по отношение на потребностите на хората, а не противоположното, безапелационни са от синдиката .

От синдиката признават потребността от предприемане на ограничения за запазване на околната среда, само че предлагат те да бъдат съобразени с физиологичните потребности на хората, а все още това не е по този начин.

Зелената договорка на Европейски Съюз ни принуждава да затваряме енергийни мощности, за които не съществува действителна опция. А без електрическа енергия на налична цена рухват всички системи, ще затворят предприятия, ще се усилят безработицата и бедността . Европейски Съюз не ни предлага договорка, а ултиматум, чието осъществяване е самоубийствено за нашата стопанска система. Призоваваме българските ръководещи да кажат твърдо " НЕ " на безумни решения, които ще имат тежки стопански и обществени последствия за страната ни! Зелената политика би трябвало преди всичко да се погрижи за индивида, в противоположен случай в нея няма нищо хуманно.

От синдиката желаят да се върне използването на необлагаем най-малко. Той следва да важи за всички приходи. Основа за действие на актуалните общества са данъчно-осигурителните системи , за да подсигурява оцеляването на работещите, само че е от витална значимост за работещите небогати. По-високите приходи пък да бъдат облагани по-сериозно . Това ще резервира и усили приходите в държавния бюджет.

На второ място, следва размерът на оптималния застрахователен приход да стане най-малко 10 пъти минималната работна заплата.

Само заради използването на таван на осигуровките, данъчно-осигурителната ни система е регресивна - т.е. по-заможните внасят релативно по-малко средства от работещите небогати . Осигурителната система не може да бъде пазар. Осигуряването в частни пенсионни сдружения следва да е непринудено, не наложително.

Правото на труд и почтено възнаграждение е главно човешко право . В България обаче то значително не е действително използвано, признават от синдиката. Те дават образец, че едвам 15% от българските работещи са обхванати от групови трудови контракти. За съпоставяне, европейската цел е най-малко 80% покритие. По закон работодателят е задължен да стартира договаряния за подписване на КТД, само че нищо не му пречи да попречва процеса с години и го прави.

Когато общественият разговор бъде възпрепятстван, единствената опция за служащия е да стачкува. В България обаче разпоредбите за образуване на стачка са извънредно рестриктивни. Необходимо е прекосяване през доста процедурни стадии, в това число единодушие на над 50% от чиновниците в компанията.

В случай че тези правила не са спазени прецизно , стачкуващите служащи са застрашени от съд . КТ " Подкрепа " упорства идващото ръководство да одобри Закон за стачките, който дава действителна опция на трудещите се да се пазят. В противоположен случай не са изключени стихийни стачки и митинги с всички произлизащи последици на фона на задълбочаващата се рецесия .

Европа и България се намират в повратен миг. Без подозрение ще бъде изработен опит цялата цената на рецесията да бъде трансферирана върху гърба на работещите хора , макар, че ние - техните представители, неведнъж сме предупреждавали за резултатите, до които описаната политика води.

Конкретно България навлезе в рецесията трайно на дъното в Европейски Съюз по приходи, трудови хонорари и преди всичко по неравноправие в обществото. Емиграцията, и изключително трудовата, остават на високи равнища и подкопават бъдещето на нацията.

Изправени сме пред заплаха от затваряне на производства, повишаване на безработицата, а хората чакат приближаващата се зима със засилваща се паника.

Искаме от нашите и европейски политици работещи решения против задълбочаването на рецесията, за отбрана на работещите хора и по-слабите в обществото. Нямаме никакво желание да плащаме за непознати неточности, мании, уплахи, както и за нечии политически, идеологически и геополитически обсесии.

България навлезе в рецесията трайно на дъното в Европейски Съюз по приходи, трудови хонорари и преди всичко по неравноправие в обществото . Емиграцията, и изключително трудовата, остават на високи равнища и подкопават бъдещето на нацията .

" Повечето политици и съществени политически сили не престават да не виждат " слона " в стаята. Те избират да търсят казуса в незадоволително добре функциониращата " демократична " и " правова страна ", заобикаляйки потвърдения факт, че работещи демокрации и правови страни са обществените страни, се споделя в документа на синдикатите.

Според разбор на синдиката има заплаха от затваряне на производства и увеличение на безработицата. Пазарът не е естествена даденост. Икономическите правила се дефинират от хората, те не са заложени като четирите годишни времена и следва да бъдат изменени, в случай че не работят в полза на болшинството.

От КТ " Подкрепа " напомнят, че опазването на здравето бе превърнато в " услуга ", а болните станаха " клиенти ". В услуга бе превърнато и образованието.

" На учениците не се гледа като на бъдещето на България, а като на поголовие, което носи доходи на учебните заведения. Не неналичието на критерии за качество, а делегираните бюджети предопределят неглижирането на знанията на децата .

КТ " Подкрепа " счита, че тези два основни бранша следва да действат на разходно-покривен принцип. При счетоводния баланс в обществения бранш значима е не облагата, а благоденствието на българските жители ", пишат от синдиката.

Отпадането на задължението за лицата без приход да вършат здравноосигурителни вноски е едно от належащите условия за общодостъпно опазване на здравето , което подсигурява здравето на нацията. Справедливостта допуска също здравно-осигурителни вноски да се заплащат освен от трудовите, само че и от всички останали приходи , считат от синдиката.

Те напомнят, че е добре делегираните бюджети в образованието да доближат 6% от Брутният вътрешен продукт . В допълнение, тази смяна ще даде ясна картина за посещаемостта на образователните часове .

Работещите в системата на образованието би трябвало да бъдат предпазени от външни вмешателства , включително от токсични " неправителствени " организации, пишат те и акцентират, че достолепието на учителя и престижът на учебното заведение да са неизменим приоритет във всички управнически инициативи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР