Преподобният Йоан Касиан живял в края на IV век и

...
Преподобният Йоан Касиан живял в края на IV век и
Коментари Харесай

Православен календар за 29 февруари

Преподобният Йоан Касиан живял в края на IV век и първата половина на V век. Известен е повече с второто си име - Касиан. Той е роден в Рим от знатни родители християни, които се погрижили да го възпитат във вярата в Иисус Христос.

Неговото запознанство и другарство от детството му със свети хора се отразило благотворно на построяването на неговата персона и на целия му метод на живот. Той изучавал философия и астрономия, само че с огромно старание изучил писанията на църковните отци и изключително Свещеното Писание.

В това време духовната култура била публикувана най-вече на Изток. Там също по този начин се развивал към този момент с всичката си мощ и подвижническият живот на монаси отшелници, само че и в общежителни манастири. Пустините и планините били заселени от свети монаси, отдали се на усамотен живот в пост и молитва. Техните славни имена били почитани от целия християнски свят, а образецът им бил следван от мъже и дами - на Изток и Запад, написа Българска телеграфна агенция.

В своя блян към нравствен живот Касиан напуснал своето отечество, Рим, и пристигнал на Изток. Поживял известно време в Палестинската пустиня, във Витлеем приел монашество. След това обиколил всички пустини и обители в областите Тиваида и Нитрия в Египет, бил и в Кападокия. В Цариград той слушал свети Йоан Златоуст и след няколко години се върнал в Рим. Това било по време на гонението срещу свети Йоан Златоуст. Касиан бил един от неговите възторжени фенове и смели бранители.

След известно време преподобният Касиан се преселил в Галия (днешна Франция) в град Марсилия и пръв въвел в тази страна отшелнически общежителен живот по образеца на Изтока.

Преподобният Касиан написал доста книги, посредством които срещнал западните християни с духа и разпоредбите на източните отшелнически обители, изложил беседите на пустинническите отци за всякакви духовни въпроси и опровергал лъжеученията. Той умрял в 435 година

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР