Преподобният Свети Паисий Светогорец е провъзгласен за светец няколко години

...
Преподобният Свети Паисий Светогорец е провъзгласен за светец няколко години
Коментари Харесай

Кой е Свети Паисий Светогорец?

Преподобният Свети Паисий Светогорец е провъзгласен за светец няколко години след гибелта си през 1994 година и Православната Църква стартира публично да уважава паметта му от 2007-а година. На 12 юли 2007-ма за първи път се уважава паметта на светеца.

Паисий Светогорец е роден през 1924 година в Кападокия. Той е бил прочут с аскетичния си метод на живот и с виденията си, в които е виждал разнообразни светци. Пасиий Светогорец е бил доста преклонен човек и даже разказвал по какъв начин се самонаранявал, с цел да победи изкушенията на плътта.

Паисий Светогорец е прекарал целия си живот като духовник, който посветил дните си на мъченическо смирение и просветляване на мозъка. Според разказите на Паисий Светогорец доста пъти се случвало демоните да му се явят, с цел да го изкушават или да му навредят. Той обаче постоянно успявал да ги победи и подвизите му били разказани не в една и две книги, отдадени на живота му.

Преподобният Паисий Светогорец разказвал, по какъв начин видял същински ангел и той му носел храна. Собственият му ангел-хранител, който постоянно го пазел от зло, също му се явявал няколко пъти. Паисий Светогорец бил фамозен с това, че виждал доста светци. Той с очите си видял свети Арсений и света Екатерина, а също по този начин свети Йоан Богослов и свети Пантелеймон, които му се явявали, огрени от светлина.

 Дева Мария

Паисий Светогорец даже разказвал по какъв начин му се явила Божията майка. Тя била облечена в бели облекла и му донесла храна, а по-късно не един път го посещавала, с цел да му дава упътвания и да го поддържа в най-трудните моменти в живота му.

Паисий Светогорец е разгласен за същинско знамение още когато е на 15 години, защото тогава му се явява Исус Христос. Той стоял наоколо до него и целият излъчвал мощна светлина. Друг път се случило по време на гибелта на духовник Паисий Светогорец да види душата му да излиза от тялото. Тя имала външния тип на малко момченце, от което струяла мощна светлина, до момента в който се издигало нагоре към небето.

Паисий Светогорец непрекъснато доказвал отдадеността си към Църквата. Той дълго време не се хранел, в останалото време постел, ходел доста пешком и прекарал част от живота си в пещери и в хралупи на дървета.

Според Паисий Светогорец лишението от светските наслади го изпълвало с нравствен мир. Когато живеел в гората, той не се страхувал от диви животни, тъй като знаел, че светците и Божията майка го пазят.

Когато се разболял тежко и станало ясно, че дните му са преброени, той не се отчаял, а споделил, че в този момент ще отиде на едно доста по-добро място, откъдето също ще оказва помощ на хората с молебствия, както го е правил през целия си земен живот.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР