Преподобния Исакий бил монах и ревностен бранител на православието. Когато

...
Преподобния Исакий бил монах и ревностен бранител на православието. Когато
Коментари Харесай

Интересен празник е! Вижте как Исаакий и Далмат преборват ересите

Преподобния Исакий бил духовник и ревнив защитник на православието. Когато император Валент (364- 378) който бил поддръжник на арианската разкол, затворил храмовете, Исакий го предизвестил, че в случай че не се върне в правата религия, ще загине във война.
Императорът не обърнал внимание на пророчеството му, и фактически умира в борба с готите при Адранопол (Одрин). Наследникът на Валент, император Теодосий Велики (379-395) освен възстановил православието в империята, само че и основал манастр, чиито свещеник става Свети Исакий. Но скоро той починал в дълбока напреднала възраст през 380 година Мощите му били сложени в църквата "Свети първомъченик Стефан " в Цариград.
След неговата гибел свещеник на манастира станал духовник Далмат. Той бил боец, а по-късно приел монашество и със сина си Фавст се поселил в манастира. Далмат по този начин се популяризирал със своите подвизи на самоограничение и благочестие, че самият манастир взел по негово име да се нарима "Далматски ".
В първата половина на V в. Църквата била разтърсена от ереста на Несторий, който учил, че Пресвета Дева не следва да се именува Богородица, тъй като тя родила не Бога, а елементарен човек. За да осъди това лъжеучение през 431 г бил призован Третият космополитен събор в Ефес. Но Несторий имал доста последователи, с които съставил обособен събор. Чрез лъжливо ревю на цялото дело те измамили император Теодосий II, който, откакто ободрил учението Несторий, подписал и свалянето на неговите съперници.
Това празненство на ереста провокирало в Цариград мощно възмущение. Уважаваният от всички свещеник на Далматската обител, който цели 44 години не излизал от манастира, се отправил с монасите си при императора да го моли да преразгледа своето решение. Голямо голям брой народ окръжило двореца. Далмат всенародно прочел същинското ревю на Ефеския събор и истината спечелила.
Фавст, синът на Далмат, също по този начин се популяризирал с благочестие, само че за неговия живот детайлности не са непокътнати.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР