Преподаватели от Нов български университет ще говорят днес за плагиатството.

...
Преподаватели от Нов български университет ще говорят днес за плагиатството.
Коментари Харесай

НБУ започва изследване на плагиатството във висшите учебни заведения

Преподаватели от Нов български университет ще приказват през днешния ден за плагиатството. Департаментът " Чужди езици и култури " към Нов български университет дава нарочна конференция на тематика " Сериозността на академичното плагиатство в настройките на учени, студенти и основатели на научна политика в България ", пробвайки се да откри обществена, социална и медийна поддръжка за справяне с казуса.

Крайно време е да се направи нещо по въпроса, съобщи пред БНР проф. доктор Ирена Василева - учител в Департамент " Чужди езици и култури ". Тя акцентира, че мотиви за това има от години. По думите й не излизат всички случаи нескрито, а в противен случай - една дребна част.

" Комисията по академична нравственос се занимава освен със случаи на плагиатство, само че и с други случаи на нарушавания на академичната нравственос. До нея не стигат всички случаи, т.е. някой би трябвало да подаде сигнал ", изясни проф. Василева в предаването " Преди всички ". По думите й мъчно се хваща плагиатството.

Тя акцентира, че в последните години навлиза интернет плагиатството:

" Плагиатство от разнообразни източници от интернет, които могат да бъдат и на непознати езици. Там поражда доста сериозен проблем, който не е решен в международен проект, така наречен преводно плагиатство. Няма такива софтуерни артикули към момента, които да откриват преводно плагиатство ".

Според нея има и случаи, в които се взема решение да се замълчи по тематиката, с цел да не бъдат нанесени репутационни вреди.

Проф. Василева изясни какъв е редът при сигнал за плагиатство:

" В рамките на Комисията по академична нравственос, когато има подаден сигнал с доказателства, те назначават самостоятелни рецензенти, които ревизират цялата документи по случая и дават своето мнение. Ако те открият съществуване на плагиатство, се работи по съответния закон. Комисията изпраща писмо до ректора на сътветния университет с рекомендация да съблюдава закона. Законът гласи, че при разкриване на плагиатство, се лишава научната степен, звание, за каквото става дума, за каквото се е кандидатствало и в документите са открити и детайли на плагиатство, и следва уволняване. Има такива случаи у нас, само че не са доста. В други случаи някой се пенсионира или просто напуща по взаимно единодушие, с цел да не се основават кавги ".

В българския закон това разбиране е много мъгливо несъмнено, акцентира още проф. Ирена Василева. Проучването по тематиката е с цел да се сформира някаква характерност на плагиатството и да се види какви са разбиранията на студенти и учени на това разбиране - до какъв брой има разминавания. По думите й там, където се открият разминавания, сред това, което действително се смята за плагиатство, и това, което схващат нашите студенти и учени - да се изготвят по-подходящи правилници за академична честност, курсове за образование и да се предложи смяна в законовата уредба.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР