Преобразуване на платежна институция чрез вливане и сливане се допуска

...
Преобразуване на платежна институция чрез вливане и сливане се допуска
Коментари Харесай

Преобразуване на платежна институция чрез вливане и сливане се допуска само с друга платежна институция за електронни пари

Преобразуване на платежна институция посредством вливане и обединение се позволява единствено с друга платежна институция или сдружение за електронни пари, одобри Народното събрание с промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, импортирани от Министерския съвет. Те бяха гласувани на две четения в едно пленарно съвещание.

При вливане, правото за осъществяване на действия, за които приемащото сдружение не е лицензирано, не минава върху него. Разрешение за обединение се издава единствено, в случай че новоучреденото сдружение получи лиценз, подобаващ на типа услуги, които ще прави. При превръщане на платежна институция посредством обособяване приемащите, надлежно новоучредените сдружения, би трябвало да имат или да получат лиценз за съответните действия, които имат намерение да правят и за които се изисква лиценз. 

Част от измененията уреждат метода на осъществяване на сетълмента на нареждания на преводи в левове въз основата на SEPA схемата за кредитни преводи на Европейския платежен съвет по прилика на сетълмента на незабавните заплащания. По този метод ще се форсира осъществяването на потребителските заплащания в левове, като времето, належащо за довеждане докрай на превода и приемане на средствата по сметка на получателя, ще се сведе до по-малко от час.

Въвеждат се ограничения по използването на влезлия в действие Регламент (ЕС) 2021/168 на Европейския парламент и на Съвета от 10 февруари 2021 година за изменение на Регламент (ЕС) 2016/1011 във връзка с изключването на някои спот валутни бенчмаркове от трети страни и замяната на някои бенчмаркове, чието правене е в развой на преустановяване. Една от главните промени в така наречен Регламент за бенчмарковете е въвеждането на опцията за нормативно открита подмяна на бенчмарк, използвана само за контракти за финансови принадлежности, които не съдържат различни разпореждания или подобаващи различни разпореждания. Определянето на Българска народна банка като способен орган, който да прави оценката, засягаща възможната неприспособимост на планувана с различна наредба подмяна на употребен бенчмарк с различен във връзка с бенчмарковете за лихвени проценти ще обезпечи правна сигурност, защото ще е налице съответна институция, към която страните по контракт за заем да се извърнат при нужда.

Друга група промени са свързани с попълването на празноти в нормативната уредба, свързани с регламентацията на реда и изискванията за превръщане на платежна институция и сдружение за електронни пари. Това ще окаже позитивен резултат върху развиването на бизнес връзките в бранша на платежните услуги, като ще докара до възстановяване на качеството на предоставяните услуги, в това число посредством обезпечаване на финансов запас с оглед въвеждането на устойчиви бизнес модели.
 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР