Преминаването на плащането на газ от европейските потребители в рубли

...
Преминаването на плащането на газ от европейските потребители в рубли
Коментари Харесай

Русия: След газа, в рубли и за пшеница и въглища. Германия възразява

" Преминаването на заплащането на газ от европейските консуматори в рубли от 1 април е единствено началото ”, загатна Кремъл. Според представителя на Путин няма да има безвъзмездни доставки за Европейски Съюз, а Москва няма да приема друго заплащане, с изключение на в своята валута, т.е. може да спре кранчето. " Няма да се занимаваме с общоевропейска щедрост ”, отсече Дмитрий Песков. Официално въпросът ще се взема решение на 31 март персонално от президента Путин.

Германия възрази, че по контракт заплащанията по договорите за газ с Русия са в евро.

Русия, на собствен ред, означи, че обстановката е изменена с блокирането на всички нейни сметки и даже на запасите на нейната централна банка в немските и другите европейски банки – общо 300 млрд.евро.

По-неприятната вест беше стартирана в най-тежкото предаване на Първи канал на съветската телевизия, водено от несменяемия авторитетен народен представител от ръководещата партия и внук на сталинския министър председател и външен министър Молотов – Вячеслав Никонов.  

Разплащането за газа в рубли е единствено началото. След това се чака към сходна скица да се премине и за други основни за Европейски Съюз артикули, като първоначално това ще бъдат въглищата и пшеницата, най-вероятно и за нефта.

Проблемът с въглищата е главен, защото даже да се освободи до 2027 година от съветския газ, което наподобява като прекомерно упорит проект съгласно специалистите, Европейски Съюз възнамерява да премине на други възможности като въглищата, при които Москва обезпечава съвсем половината от потребяваното в Европа количество, а замяната ще бъде доста скъпа и неразбираемо какъв брой действителна даже логистично.

Преоткриването на закрити от 2011 година насам европейски въглищни производства ще отнеме повече време, а построяването на нови АЕЦ, с изключение на проблем с толкоз зелени партии в ръководещи обединения – от Германия и Австрия до България, ще бъде с изключение на забавено, също по този начин и политически нелеко.

На този декор е значимо да се знаят процентните съотношения за каузи на Русия като снабдител за Европейски Съюз, като се има поради, че за най-голямата стопанска система на Съюза – Германия, и за най-бедната – България, тези цифри са още по-стресиращи:

46% въглища
41,1% газ
27% петрол

Илиян Костадинов
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР