Преминаването към диета, пълна с пресни зеленчуци и бедна на

...
Преминаването към диета, пълна с пресни зеленчуци и бедна на
Коментари Харесай

Средиземноморската диета „подмладява“ мозъка на пациенти с до 9 месеца в ново проучване

Преминаването към диета, цялостна с пресни зеленчуци и бедна на модифицирани храни, може да направи чудеса за биологичната възраст на мозъка ви, демонстрират нови проучвания.

Според интернационалния екип от откриватели, провел изследването, средиземноморската диета, богата на зеленчуци, морски блага и пълнозърнести храни, наподобява забавя признаците на ускорено стареене на мозъка, които нормално се следят при затлъстяване, с едвам 1% загуба на телесно тегло.

Сканирането на мозъка, направено след 18 месеца, демонстрира, че мозъчната възраст на участниците е с съвсем 9 месеца по-млада от предстоящото, спрямо оценките на хронологичната възраст на мозъка им.

Подобно на участниците в клиничното изпитване, може да не се чувствате толкоз остарели, колкото са годините, които сте претърпели, или може би тялото ви има чувството, че остарява по-бързо от вас – това е разликата сред биологичната и хронологичната възраст.

Така или другояче, проучванията демонстрират, че биологичната възраст на тялото ви е доста повече от чувство: Признаците на биологичното стареене могат да бъдат открити по ДНК, издълбани в краищата на хромозомите ви или, както демонстрира това изследване, в разхлабените връзки на мозъка ви.

Макар че от ден на ден проучвания демонстрират, че биологичното стареене, провокирано от стресови събития, може да бъде обратимо, това ново изследване демонстрира, че подобряването на хранителния режим може да бъде една от най-простите благоприятни условия за възстановяване на положението на тялото, без значение от годините.

В изследването откривателите са създали фотоси на мозъците на 102 участници, които са взели участие в по-голямо клинично изпитване, извършено в Израел. Сканирането на мозъка е направено един път преди началото на изследването и още веднъж след 18 месеца, дружно с набор от проби за чернодробна функционалност, равнища на холестерол и телесно тегло.

Групите се хранели по една от трите диети: средиземноморска диета с доста ядки, риба и пилешко месо вместо алено месо; средиземноморска диета с няколко спомагателни добавки, като зелен чай поради полифенолите; или диета, учредена на рекомендациите за здравословно хранене.

Оценките на мозъчната възраст се основават на логаритъм, който е бил подготвен на мозъчни сканирания от обособена кохорта от близо 300 души, като моделът тъкмо предсказва възрастта въз основа на ограниченията за мозъчна съгласуваност.

Средно хората в изследването са отслабнали с към 2,3 кг. Изследователите открили, че за всеки 1 % изгубено телесно тегло мозъкът на участниците изглеждал с съвсем 9 месеца по-млад от хронологичната им възраст.

Все още е незнайно дали измененията в мозъчната съгласуваност фактически водят до възстановяване на мозъчната функционалност. Мозъкът е комплицирана мрежа от гъвкави връзки, които занапред започваме да обрисуваме, макар че неотдавнашен обзор подсказва, че средиземноморската диета има позитивен резултат върху паметта при по-възрастните хора.

Признаците на забавено стареене на мозъка са свързани и с по-ниски равнища на чернодробни мазнини и усъвършенстван липиден профил, само че още веднъж тези промени може да са повърхностни или краткотрайни.

„ Нашето изследване акцентира смисъла на здравословния метод на живот, в това число по-ниската консумация на модифицирани храни, сладкиши и питиета, за поддържане на здравето на мозъка “, споделя водещият създател и невролог Гидон Леваков от Университета Бен-Гурион в Негев, Израел.

Това може би е рационален съвет и макар че тези резултати са от клинично изпитване, при което на участниците е била „ предписана “ диета, която да съблюдават на инцидентен принцип, има няколко други ограничавания, които си коства да бъдат прегледани.

Повечето от участниците в проучването са мъже и са попълнили онлайн анкети за хранителния си режим и метода си на живот, което значи, че данните могат да бъдат изкривени от това, което те си спомнят или са решили да оповестят.

Не става въпрос единствено за храната: взети са поради равнищата на интензивност на участниците на работното място; в границите на изследването те са получили и безвъзмезден абонамент за фитнес зала, тъй че физическите извършения също са били фактор.

Нещо повече, предходни проучвания са разкрили по какъв начин положителните мазнини от средиземноморската диета работят на клетъчно равнище. Но също по този начин разкриват ясни разлики в това кой се възползва от изгодите за здравето от диета, богата на средиземноморски артикули.

При хората с добре платена работа и по-високо обучение, които могат да си разрешат да купуват доста риба и пълнозърнести храни, се следи по-голямо усъвършенстване на сърдечносъдовото здраве, в сравнение с при хората с ниски приходи – даже в случай че спазването на диетата е еднообразно.

Изследването е оповестено в eLife.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР