Премиерите на Полша и на Дания Матеуш Моравецки и Мете

...
Премиерите на Полша и на Дания Матеуш Моравецки и Мете
Коментари Харесай

Полша скъса с руския газ завинаги, върза се за тръбата в Норвегия

Премиерите на Полша и на Дания Матеуш Моравецки и Мете Федериксен откриха в Голеньов в северозападна Полша във вторник газопровода „ Балтика “, който свързва норвежки газови залежи с Полша и ще подсигурява на страната самостоятелност от съветските газови доставки.

Тръбата беше построена с европейско финансиране, откакто Брюксел я разгласи за „ план от общ интерес “, допускащ диверсификация на доставките на горивото. Събитието бележи края на процеса на създаване на „ Балтика “, основен маршрут за транспорт на газ от Норвегия, като първите количества е планувано да стартират да бъдат пренасяни на 1 октомври. Очаква се той да доближи цялостния си потенциал следващата година.

Газопроводът е с дължина от 900 км и потенциал от 10 милиарда куб. м. газ годишно и ще разреши на Полша да задоволи главните си потребности от природен газ, дружно с доставките на полутечен газ на плаващ терминал, който строи сега.

„ Газопроводът ще играе скъпа роля за намаляване на актуалната енергийна рецесия “, съобщи еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон, която го дефинира като „ значим крайъгълен камък за инфраструктурната политика на Европейски Съюз “. „ Балтика “ е по-къс от „ Северен поток 2 “, който е с дължина от 1200 км. и трябваше да свърже Русия с Германия, също под Балтийско море. Руската тръба може да придвижва до 55 милиарда куб. м газ годишно, само че нейното узаконяване беше спряно от държавното управление в Берлин като част от глобите против Москва поради войната в Украйна.

Полша не получава съветски природен газ от края на април, откакто „ Газпром “ спря едностранно доставките поради отхвърли на Варшава да заплаща в рубли. Прекъсването на доставките беше оповестено в същия ден, в който съветската компания затвори кранчето и за България – 26 април.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР