Премиерите на България и Република Северна Македония Гълъб Донев и

...
Премиерите на България и Република Северна Македония Гълъб Донев и
Коментари Харесай

Премиерът в Куманово: Коридор № 8 ще осигури ключова връзка между България, Северна Македония и Албания

Премиерите на България и Република Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски дадоха старт на строителството на част от железопътния Коридор номер 8 в югозападната ни съседка. Стратегически значим, коридорът би трябвало да свърже Италия-Албания-Република Северна Македония и България.


В местността Шупли камен край Куманово бе сложено началото на строителството на източната част на коридора, участък Куманово – Беляковце – Крива Паланка.

" Днес продължаваме с реализиране на задачата от национално стратегическо и интернационално значение за РСМ. Отбелязваме градежа на източната част от жп Коридор номер 8 през Северна Македония. Такива планове са за бъдещите генерации и с тях РСМ е обвързвана с европейските жп линии и коридори.

Северна Македония е основно свързване към Европа, към Адриатическо и Черно море. С подобен план нашата страна е кръстовище на Балканите. Новата жп инфраструктура открива пазари за нови вложения и за ново съдействие ", съобщи Димитър Ковачевски.

" Железопътното трасе по Коридор номер 8 е значимо за страните по неговото продължение както за България, за Северна Македония, по този начин и за Албания и безспорно ще способства огромна добавена стойност за развиването на целия ни район.

През миналите над 140 година реализирането на инфраструктурата и свързаността, залегнал в основата на днешния Коридор номер 8 беше въжделение на редица генерации от двете страни на границата. Коридор номер 8 ще обезпечи основна връзка сред България, Северна Македония и Албания, сред жителите и бизнеса на трите страни ", акцентира Гълъб Донев, представен от кореспондента Българска национална телевизия.

Европейският кулоар стартира от италианското пристанище Бриндизи, продължава към албанското Дуръс-Тирана-Скопие-Куманово-Беляковце-Крива паланка-Деве баир- Гюешево-София-Пловдив-Варна/Бургас.

Проектът в македонския сектор стои неосъществен от десетилетия, като сега се строи жп линия, а е планувана и автомагистрала до България. От четирите лота от Скопие до българската граница сега е построен един, а средствата са от Европейски Съюз в размер на няколкостотин милиона евро.

Българският жп сектор до границата с РСМ е построен от десетилетия, само че се реновира в няколко сектора, припомня публичната телевизия. Предстои да бъде построена и нова жп линия от София до Гюешево за към 900 млн. лева

Ако бъде осъществен, коридорът ще свърже действително двете страни с доста по-добра и бърза инфраструктура и ще понижи фрапантно времето за пътешестване сред София и Скопие.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР