Премиерите на България и Израел Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху

...
Премиерите на България и Израел Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху
Коментари Харесай

Борисов: Българи и евреи сме малки народи, минали сме през какви ли не потисници, но сме оцелели

Премиерите на България и Израел Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху участваха на тържествена гала в парк " Чарлз Клор " в Тел Авив, на която беше открит паметник-символ на подвига на българите за спасяването на евреите, оповестява " Канал 3 ".

Идеята за слагане на монумент за спасяването на евреите се зароди през 2013 година, във връзка отбелязването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста. Тогава държавното управление отпусна 150 хиляди лв., с цел да се означи годишнината и да се създадат два идентични паметника - в София и в Тел Авив. Пет години след отливането на монумента стана ясно, че той се е развалил поради погрешно предпазване. На 14 март кабинетът отпусна 36 хиляди лв. за смяна на дизайна му и нова отливка на паметника.

" Една историческа правдивост беше възобновена. Показвам на Нетаняху едни разработки, инспекции в архиви. Нека дружно да ги проверим, тъй като може да се окаже, че доста хиляди други евреи са избавени от българската страна, когато им е обезпечен пътя да могат да преминат. Излиза, че хиляди евреи са могли да избягат. По този метод се оказва, че България е избавила близо 100 000 евреи. Химните ни какъв брой си наподобяват по мелодия. И двата народа сме дребни, минали са какви ли не потисници през нас, най-после сме оживели и по този начин стана, че се сприятелихме, че да работим дружно ", разгласи Борисов.

Вижте още вести от България и света!

" Ние скърбим за евреите в Македония, само че скърбим и за евреите в Унгария, Полша, Чехия, Словакия и в доста други страни, само че тези, които са били в България, сме съумели да ги спасим ", добави министър председателят.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху посочи, че евреите в никакъв случай не не помнят същинските си другари. Той уточни, че в тези мрачни времена само българският и датският народ са се застъпили за тях. Затова Нетаняху бе безапелационен, че евреите в никакъв случай няма да не помнят смелата постъпка на българите, които са лягали на релсите и по този метод са попречили на влаковете да потеглят към лагерите.

Кметът на Тел Авив Рон Хулдаи съобщи, че израелският народ постоянно ще бъде благодарен на българския народ.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР