Премиерата на песента бе на абитуриентски бал в къмпинг Каваците

...
Премиерата на песента бе на абитуриентски бал в къмпинг Каваците
Коментари Харесай

Тъжен ден за „Корали“ и меломаните! Отиде си първият изпълнител на Бургаски вечери

Премиерата на песента бе на абитуриентски бал в къмпинг " Каваците " през 1971 година, сподели композиторът Стефан Диомов
 Композиторът на Бургаски вечери Иван Коларов (Кити) (вдясно)с първия ѝ реализатор - Монката (вляво). Снимка: Личен архив/БЛИЦ
Отиде си от този свят първият реализатор на " Бургаски вечери ", а неофициалният химн на морския град е тръгнал от Созопол, разкри композиторът Стефан Диомов, представен от „ Телеграф “ и БЛИЦ.

„ Премиерата на песента е била на абитуриентски бал в къмпинг Каваците през 1971 година, а първият ѝ реализатор е Симеон Събев-Монката, който загубихме тази седмица “, добави маестрото.

Събев е роден през 1949 година и от дребен е в инвалидна количка, защото страда от детски паралич. Като младеж стартира да пее доста сполучливо френски и италиански шлагери, а при започване на 70-те се основава известната край морето група „ Корали “, чийто солист е таман Монката.

Пеят по разнообразни забави и празници с огромен триумф. През 1971 година се влюбва в момиче от чешки генезис, което по-късно става негова брачна половинка, ражда му се дъщеричка Симона, имат към този момент и две внучета. Оттогава заживява в Прага, където е и заровен, само че в никакъв случай не не помни България и всяко лято се връща в родния Бургас.

„ Последната ни среща беше предишното лято. Винаги се събирахме една група другари от „ Тоника “ и „ Корали “ и пеехме с една остаряла китара обичаните си български и италиански песни със сълзи на очи. Често канех Монката в моите концерти, защото пееше доста въодушевено.

Симеон Събев пристигна от Прага за юбилейния концерт на Гого за 60-годишнината му през 2009 година

За мен той е несбъднат гений и доста експерти биха могли да му завидят на неговите пламенни възторжени осъществявания. Изключително безрезервен, ухилен и мил човек, огромен наивник, горделив човек – в никакъв случай не се оплакваше “, описа Стефан Диомов.

 

През 2008 година незабравимият Гого Найденов издаде най-хубавите песни на „ Корали “, изпълнени от „ Фамилия Тоника “. Към диска има брошура за историята на именитата групировка, а ето какво написа в нея за песента: „ Окуражен от триумфа, Кити (Иван Коларов) скоро пристигна с втора ария, „ Бургаски вечери ".

Беше се свързал с никому незнаен до тогава саморасъл бургаски стихотворец, Иван Ванев, чиято поезия бе родила простичка и в това време с мощна притегателна мощ мелодия. Неслучайно тя се популяризира из цяла България, неслучайно тя звучи към този момент десетки години по естради и концерти, неслучайно тя е включена в репертоара на повече от дузина известни реализатори.

И е изцяло закономерно тя да бъде определена за химн на Бургас. Още при първото ѝ показване пред аудитория напролет на 1966 песента стана шлагер измежду бургаската юноша. Монката, първият реализатор на песента, праволинейно жънеше бурни овации при всяко осъществяване, по този начин, както го приветстваха и за песните на Адамо, Саша Дистел и Патриция Карли. Какво по-голямо самопризнание за двамата създатели, най-малко в оня некомерсиален и немеркантилен свят “.

През пролетта на 1965 година в Техникума по индустриална химия в Бургас са образувани не една, а две китарни групи по модела на „ Бийтълс “. Скоро обаче се сплотяват в една групировка. След къси диспути за името ѝ единомислещо се приема предлагането на Тошко (Тодор Цветков), „ Корали ", и по този начин той се трансформира в неин кръстник.

Изборът се оказва сполучлив, тъй като както кораловият риф се гради от голям брой генерации, които стъпват на предходните и градят по-нагоре, по този начин и този. Бургаски музикален феномен претърпява няколко следващи издания.

Хронологически първото издание на групата включва: Кити (Иван Коларов) - соло китара, Дики (Иван Даракчиев) - бас китара, Томи (Тома Томов) - темп китара, Вили (Велихриз Неделчев) - барабани, Гого (Георги Найденов) - вокал, Монката (Симеон Събев) - вокал.

Първата лична комбинация на „ Корали " е написана през зимата 1965/1966 и се назовава „ Бургаско момче ". „ Беше малко необичайно да се включи в репертоара посред шлагерите на „ Бийтълс “, „ Роулинг Стоунс “, Елвис и Адамо, само че въпреки всичко за всичко си има първи път.

Освен това песента беше на понятен език, за разлика от всички други, чиито текстове дори музикантите много нищожно разбираха. Последваха и други песни, а през лятото на 1967-а групата стартира да се готви за професионална кариера, подведена от заричане за отсрочване на донаборниците от военна работа, в случай че стартират неотложно работа в НХК, което изискване те извършиха с удоволствие.

Радостта бе за малко, есента пристигна дружно с повиквателните, а по този начин се стигна и до раздялата с първото потомство „ Корали ". На 12 септември вечерта всички изпратиха Дики на гарата с новата ария, която Кити и Тошко бяха основали същия ден за случая, „ Сбогом, приятелю ".

Оттогава тя се трансформира в част от ритуала на групата - всяко събиране, всяко посрещане или изпращане наложително включва най-малко едно нейно осъществяване “, написа още в книгата за „ Корали “.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР