Премиерът Зоран Заев участва в панел, организиран от американския мозъчен

...
Премиерът Зоран Заев участва в панел, организиран от американския мозъчен
Коментари Харесай

Заев: Приятелите като България не трябва взаимно да се блокират

Премиерът Зоран Заев взе участие в панел, проведен от американския мозъчен концерн Атлантически съвет на тематика "Северна Македония на прага на Европа ", оповестява в. "Нова Македония ".

В дебатите Заев отговаряше на въпроси по няколко основни тематики, които бяха сложени като въпроси от страна на на присъстващите и публиката. Във връзка с актуалната обстановка в връзките София - Скопие министър председателят Зоран Заев посочи че "непринципната позиция на България е попречила на провеждането на първата междуправителствена конференция с Европейски Съюз, с което трябваше да бъде ознаменувано началото на договарянията ". Това съобщи Българска телеграфна агенция.

"Нашето мнение е, че приятелите не би трябвало взаимно да се блокират. Напротив, те би трябвало да си оказват помощ. България би трябвало да разбере, че имаме суверенно право да се определим и са се усещаме като македонци, които приказват македонски език, а с това да се почитат и всички европейски идентичности, които имаме в нашата страна.

Смятам, че тяхното настоящо мнение е анахронично и опонира на интернационалното право. Ние като страна ще продължим да поставяме всички старания, с цел да реализираме решение на проблемите, освен това уважавайки себе си и останалите ", споделил Заев.

Администрацията на американския президент Джо Байдън ще въздейства по-бързо да се решат проблемите на Балканите за районът да стане по-стабилен, декларира анализаторът Петър Арсовски за "Слободен щемпел ". Според него американската външна политика има три целта за решение на Балканите: казусът Сърбия - Косово, евроинтеграцията на Република Северна Македония и Албания в Европейски Съюз, а с това и решение на казуса с България и обстановката в Босна и Херцеговина. В Босна обстановката е най-сложна и там по-бавно ще се вършат стъпки, а поради спешността пръв приоритет ще бъде Косово. За разногласието сред Скопие и София натискът на Съединени американски щати ще бъде ориентиран и към Северна Македония, и към България, споделя Арсовски.

"Все отново, чакам че стратегически натискът ще бъде по-голям към България, в сравнение с към Македония. Това не значи, че ние би трябвало да се отпускаме и да седим на трибуните и да гледаме по какъв начин "САЩ чупят костите на българите ". Това няма да се случи ", декларирал Арсовски за "Слободен щемпел ".

Скопските издания оповестяват, че парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ е внесла в Народното събрание подписи в поддръжка на самодейност за приемане на закон за отменяне на закона за преброяването.

Опозицията упорства преброяването в Република Северна Македония да се отсрочи за 2022 година

"Независен весник " оповестява, че министърът на опазването на здравето на Република Северна Македония Венко Филипче е подписал контракт за пазаруване на ваксини срещу COVID-19 с китайския производител "Синофарм ". Договорът обезпечава на страната 200 000 ваксини, които ще дойдат този месец.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР