Премиерът Пучдемон - в средата, поведе традиционния парад на фестивала

...
Премиерът Пучдемон - в средата, поведе традиционния парад на фестивала
Коментари Харесай

Каталунският премиер може да влезе в ареста, заплаши гл. прокурор на Испания

Премиерът Пучдемон - в средата, поведе обичайния церемониал на фестивала " Ле Мерсе " в Барселона, дружно с кметицата Ада Колау - вдясно, и председателката на локалния парламент Карме Форкадел. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският основен прокурор Хосе Мануел Маса не изключва задържането на водача на Каталуния Карлес Пучдемон, заяви в. „ Вангуардия ”.
„ Прокуратурата е уверена, че Пучдемон е забъркан в закононарушения, включващи непокорство на управляващите, разхищение на имущество и злоупотреби ”, декларира висшият магистрат, представен от изданието.
Маса показва, че съмненията за непокорство на управляващите и злоупотребата със служебно състояние не са задоволително съображение за задържане на лицето, само че разхищението е.
„ Налице е опцията за задържане под стража на Пучдемон ”, сподели Маса и добави, че към този момент прокуратурата не е сметнала това за належащо.
На 20 септември Гражданската армия на Испания извърши редица обиски в Барселона и други селища в Каталуния. Задържани бяха 12 души, сред които и ръководителите на икономическото и данъчното ведомство в самостоятелната област, чиновници в отдели.
Някои от арестуваните след това бяха освободени. Гражданската армия иззе към 10 млн. бюлетини, предопределени за гласоподаване в референдума за самостоятелност на Каталуния.
Според медии обиските може да се целели намиране на документи за референдума. След това конституционният съд анулира решението на управлението на Народното събрание на Каталуния за одобрение на закона за провеждането на референдума.
Междувременно в изявление за френското радио „ Франс ентер ” Пучдемон сподели, че допитването ще се състои, както е планувано - на 1 октомври.
Пучдемон сподели още, че задържането на лица, отговарящи за организирането на референдума, е било планувано. Каталунският водач посочи, че централните управляващи са работили като при режим на изключително състояние и анулация на самостоятелния статут на региона – без всякакво авансово разискване в Народното събрание.
„ Предвиждахме тази опция и удостоверявам, че ще има места за гласоподаване, ще има бюлетини, с цел да изразят хората мнението си и най-главното – ще има и гласуващи ”, увери Пучдемон.
Каталунският политик сподели, че не се притеснява от ексалация на спора и заплаха от революция и че насилието не е излаз за региона. Той напомни, че за шестте последни години, когато се организираха големи демонстрации с повече от милион участници, не е имало нито един случай. Недопустимо е Мадрид да излага такива причини ”, безапелационен е Пучдемон
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР