Премиерът Николай Денков съобщи в петък, че е разговарял с

...
Премиерът Николай Денков съобщи в петък, че е разговарял с
Коментари Харесай

Денков уговаря Еврокомисията да промени правилото за розовото масло

Премиерът Николай Денков заяви в петък, че е разговарял с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да бъде променено законодателното й предложение, с което розовото масло се дефинира като рискова химическа субстанция.

Комисията предложи някои промени в европейското законодателство за етикетирането на химически вещества, измежду които са и етеричните масла. Това провокира паника у производителите, в това число в България, че поправките ще отхвърлен потребителите на маслата, които прочетат върху етикетите, че те могат да провокират алергии. В момента законодателното предложение се разисква от страните членки и от Европейския парламент, които би трябвало да одобряват позиции по него преди да стартират договаряния по окончателното наличие на текстовете.
" Като химик споделям, че има проблем в това, което се предлага, тъй като, когато обсъждаме дали нещо е нездравословно, постоянно би трябвало да споделяме освен какво е веществото, а и каква е неговата централизация. В текста, който са показали (Европейската комисия) думичката " централизация " я няма. Г-жа Фон дер Лайен е лекар, тъй че тя схваща добре защо става дума - какво значи отровно, какво значи рисково. Така, че помолих да се огледа по-внимателно този текст, тъй като в този тип той не е задоволително изчерпателен ", съобщи Денков след дебютното си присъединяване на среща на върха на Европейски Съюз в Брюксел.

Премиерът повдигнал въпроса по време на лидерската полемика за бъдещето на европейската стопанска система, която съгласно тях би трябвало да стане по-конкурентна и самодостатъчна, преодолявайки дълготрайните си търговски несъответствия с стопански колоси като Китай.

 Прехвърчат бодли: Опасно ли е розовото масло, желае ли Брюксел да го забрани и какво е гераниол Прехвърчат бодли: Опасно ли е розовото масло, желае ли Брюксел да го забрани и какво е гераниол

Европейските водачи взеха решение, че ще продължат да се ангажират с Китай, само че " по нашите цели и полезности ", сподели след двудневния Европейски съвет в Брюксел ръководителя на Еврокомисията Фон дер Лайен.

Украйна

Денков разяснява като опция за българската стопанска система решението на европейските водачи да продължат да оказват помощ на Украйна, в това число като усилят потенциала на Европейски Съюз в производството на муниции.

" Инвестициите биха могли да са и в България, в случай че сме задоволително дейни ", сподели той във връзка проектите на Европейски Съюз да форсира доставките на военна помощ.

Председателят на Европейската комисия сподели, че Европейски Съюз върви по график в осъществяване на решението си да обезпечи 1 млн. снаряда за Украйна..

" Вече сме доставили над 220 хиляди муниции и над 2 хиляди ракети. И сме на път да доставим 1 милион снаряда, както е планувано през идващите 12 месеца ", съобщи Фон дер Лайен.

Шенген

Николай Денков заяви пред български публицисти в Брюксел, че е имал двустранни срещи с австрийския канцлер Карл Нехамер, с който са се договорили да посети Австрия, с цел да показа осъществяването на пилотния план, финансиран от Европейската комисия за възстановяване защитата на българо-турската граница.

Премиерът заяви, че държавното управление възнамерява да предложения австрийски гранични и митнически чиновници да се убедят на място, че България се старае да се оправи с проблемите, които накараха Австрия да наложи несъгласие върху влизането й в Шенген през декември.

Разговор е извършен и с нидерландския министър председател Марк Рюте, който по думите на Денков го е уверил, че в случай че идната седмица Европейската комисия разгласява позитивен отчет за върховенството на правото в България, " той би могъл да убеди обществото и политиците ", че би трябвало да смъкват ветото за Шенген.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР