Премиерът Николай Денков призова политиците да не се държат като

...
Премиерът Николай Денков призова политиците да не се държат като
Коментари Харесай

Личен пример. Денков призова политиците да не се държат като агресивни насилници

Премиерът Николай Денков прикани политиците да не се държат като " нападателни насилници ", родители и учители - да дават добър персонален образец на децата, а медиите - да не " популяризират насилието ".

Премиерът се обърна и и към депутатите с апел " да одобряват верните закони, които пазят жертвите [на домашно насилие] и не оставят малки врати за изплъзване на насилниците ".

" Призовавам правосъдната система – прокурорите и съдиите, да употребяват пълномощията си, с цел да пазят жертвите, а не насилниците. Хората желаят правораздаване, а не незаинтересованост и равнодушие към човешката болежка ", сподели Денков при започване на държавното съвещание в сряда.

Думите му идват след следващ случай на в Стара Загора, при който упрекнатият за закононарушението се оказа на независимост. Това провокира публично отвращение от работата на прокуратурата и съда и. На фона на публичното неодобрение Народното събрание ще се събере, с цел да реши промени в закона за отбрана на жертвите на домашно принуждение.

" Днес, за следващ път, хората в България са гневни. Имат съображение, тъй като сме очевидци на следващото садистично деяние, което е останало неусетно от правосъдната система ", сподели министър председателят.

Денков прикани всички институции да поемат своята роля и отговорност, с цел да бъде пресечено " настъплението на експанзията и болката " в живота на хората.

Той разпореди на министрите на правораздаването, на вътрешните работи, на обществената политика и на образованието да прегледат какво не работи в системите им.

" Да предложите промени, с които да променим тази отрицателна наклонност ", сподели Денков на министрите.

Силите на реда - " мощ на положителното "

" Очаквам силите на реда да употребяват мощ тогава и единствено тогава, когато е безусловно нужна, а в останалото време да бъдат мощ на положителното. Който не схваща работата, няма място в системата на Министерство на вътрешните работи ", сподели Денков.

Той прикани родителите и учителите да дават добър персонален образец на децата по морал, а медиите и известните персони – да демонстрират положителното, а не да популяризират насилието.

" Колеги политици, нямаме право да се възмущаваме от деянията на принуждение, в случай че ние самите обществено се държим като нападателни насилници. За жал в последно време това се случва доста постоянно ", прикани още Денков.

През последните години членове и последователи на проруската националистическа партия " Възраждане " имат редица или подтикват към принуждение. Наскоро правозащитници желаеха поради задачата ѝ да разрушава демократичния правов ред в България.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков на 7 август, понеделник. В дневния ред са промени в Наказателния кодекс (НК) и Закона за отбрана от домашното принуждение (ЗЗДВ).

Във вторник парламентарните групи на ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи за промени в Наказателен кодекс и в ЗЗДВ. В Наказателен кодекс се предлага да бъдат повишени наказванията за причиняване на междинна и лека телесна щета. Домашното принуждение към този момент да се санкционира освен при брак или общуване на фамилни начала, само че и при интимна връзка, е записано в поправките в ЗЗДВ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР