Премиерът Николай Денков предлага пакет от мерки в подкрепа на

...
Премиерът Николай Денков предлага пакет от мерки в подкрепа на
Коментари Харесай

Денков: Вносът от Украйна трябва да бъде освободен, за да се намалят цените на храните

Премиерът Николай Денков предлага пакет от ограничения в поддръжка на зърнопроизводителите, които стачкуват против изтичащата на следващия ден възбрана за импорт на зърно от Украйна.

Преди началото на съвещанието на Министерския съвет Денков уточни, че с възобновяването на вноса се чака да поевтинеят храните и фуражите, ще спадне инфлацията, а постъпленията в бюджета ще се усилят.

Той се ангажира държавното управление да изиска от Европейската комисия спомагателни обезщетения за загубите на българските аграрни производители и изключително на производителите на слънчоглед. България ще се включи по-активно в коридорите за пренос на украинско зърно към райони, в които се нуждаят повече от него и ще ускори фитосанитарния надзор, с цел да подсигурява здравето на жителите. " Така ще проявим национално виновна грижа за цялото общество, а освен за един бранш ", разясни министър-председателят.

Той подсети, че за тази година са изплатени плануваните за погашение към земеделските производители към 2 милиарда лева от дотации и помощи. Той изрази удивление, че " бранш, който получава 2 милиарда лева за година, може да твърди, че липсва каквато и да е държавна поддръжка ". От тези 2 милиарда лева 890 млн. лева са от държавен фонд " Земеделие " по европейска линия, 388 млн. лева са целеви средства от държавния бюджет, настрана 390 млн. лева от централния бюджет и 290 млн. лева от бюджета на Министерството на земеделието и храните. Твърдението, че страната няма грижа за бранша е погрешно. Добре е и секторът да има грижа за страната, когато формулира своите претенции, разяснява министър председателят.

проекторешение, с което Народното събрание не поддържа удължаването на възбраната за импорт на украинско зърно след 15 септември, когато срокът й изтича. Икономическата комисия утвърди текста, следва той да бъде разискван в пленарната зала. Междувременно производители на зърно се оповестиха срещу и предизвестиха, че ще провеждат митинги.

През май Европейски Съюз удължи с една година безмитния импорт на украинска селскостопанска продукция, с цел да помогне на воюващия Киев, чиито съществени канали за износ в Черно море бяха отрязани от Русия. Това докара до удвояване на украинския експорт на зърно в Европа, от което най-силно бяха наранени пет страни - България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия. След като в началото им отпусна финансова помощ 150 млн. евро (27 млн. за България), Европейската комисия разреши и краткотрайна възбрана за импорт на четири украински аграрни артикули (пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе) в петте страни.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР