Премиерът Николай Денков прави отчет на изминалите девет месеца на

...
Премиерът Николай Денков прави отчет на изминалите девет месеца на
Коментари Харесай

Денков: Ротацията ще стане най-лесно, ако стана външен министър

Премиерът Николай Денков прави доклад на миналите девет месеца на държавното управление. Той дава отговор на въпроси във Facebook, в този час онлайн на страницата на Министерския съвет.

Въпроси към акад. Денков могат да се задават авансово в мненията на страницата на Министерския съвет в обществената мрежа, както и по време на живото лъчение.

Готова ли е оценката върху работата на министрите в кабинета и по кое време ще бъде показана на парламентарните групи, както и кой ще заеме поста на външен министър са част по въпросите, които са заложени към министър-председателя.

Хората питат - обсъждано ли е закъснение на ротацията? Колко в действителност са върнатите в България мигранти по Дъблинското съглашение и за какво се получава разминаване в формалните бройки?



Ротацията може да се направи най-лесно, в случай че стана външен министър - с Мария Габриел да сменим местата си. Премиерът и външният министър са хората, които контактутват с  ръководителите и интернационалните представители на всички други страни. Те най-често работят дружно или се сменят, когато има потребност, съобщи министър председателят Николай Денков.

Той даде образец с Люксембург и Англия, където също има процедура на замяна на позиции сред министър председател и външен министър. " Имахме среща с госпожа Габриел за оценка на министрите. Тя изиска срещи поотделно с всеки от министрите и да обсъдят целите. Този развой тече и чакам идната седмица да навлезем в по-дълбока полемика. Нейното мнение е доста значимо, тя ще работи тясно с новите министри. Винаги съм защитавал правилото, че министрите не са на една или друга партия - те са получили утвърждението на партийните водачи от двете страни. Те би трябвало да си правят работата без партийни пристрастия, а в случай че не се оправят, да си отидат по професионални аргументи. Когато се съставяше този кабинет, сме обсъждали кои са вероятните лица за Министерски съвет. Част от хората, които са министри и зам.-министри в този момент, са препоръчани от Габриел и ГЕРБ. Не подхожда на истината, че ГЕРБ има единствено Мария Габриел в държавното управление. Не е значимо котката дали е черна или бяла, а дали може да лови мишки. След ротацията ГЕРБ ще има същия брой министри ", безапелационен е той. 

Миграция

" Информацията беше изнесена обществено. Казах всичко в Народното събрание, всичко друго, казано от опозицията, е опит да се плашат и да се заблуждават хората - не е истина. Съгласно Дъблинското съглашение всичко остава същото. Единственият ни ангажимент е да действаме по-бързо. Приемаме и връщаме избрани бройки на бежанци в страните на генезис. Между няколко десетки до няколко стотици годишно са върнати у нас. 113 индивида са били признати от Австрия през предходната година. Бройката на върнати е горе долу същата, намаляла е тази на признатите ", разяснява той.  

Регулаторите

" Все още се разискват разпоредбите, по които да се избират хората в регулаторите. Смятам, че всеки би трябвало да може да предлага и да има разискване до реализиране на единодушие, че съответните специалисти са подобаващи. Всяка една парламентарна партия може да предлага претенденти за регулаторите ", акцентира министър председателят.

" Областните шефове също ще бъдат прегледани, дружно с ротацията на министрите. Възможно е да има смени, само че с цел да бъде направена такава, би трябвало да има съображение, а не просто тъй като се желаят оставки. Трябва да има общо единодушие, че индивидът може да си свърши работата, не се назначават хора единствено тъй като са препоръчани от някого ", означи ученият.

Еврозоната

" Първият въпрос е по кое време да бъде квалифициран и оповестен първият конвергентен отчет. Дискутираме дали да не бъде изработен по принцип през годината. Ако решат да си остане през май, както нормално, можем да желаяме ексклузивен към края на годината. Отличници сме по три от четирите индикатора, които имат значение за приемането ни - закрепеният курс на лв. към еврото, външният дълг, както и бюджетният недостиг. Единственият ни проблем е инфлацията, което е обвързвано най-много с външни аргументи ", уточни Денков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР