Премиерът на Великобритания Риши Сунак изрази загриженост относно възможна китайска

...
Премиерът на Великобритания Риши Сунак изрази загриженост относно възможна китайска
Коментари Харесай

След арести за шпионаж. Лондон изрази опасения от китайска намеса във вътрешните работи

Премиерът на Англия Риши Сунак изрази угриженост по отношение на допустима китайска интервенция във вътрешните работи на страната му, заяви Ройтерс.

Това стана по време на диалога на Сунак с китайския министър председател Ли Цян на на Г-20 в Индия в неделя. Ден по-рано полицията във Англия заяви за задържането на двама души по съмнения, че са шпионирали в интерес на Китай. Това се е случило през март.

По данни на The Sunday Times един от задържаните е бил експерт по парламентарни проучвания в английския парламент. Пекин отхвърли обвиняванията.

Сунак сподели пред медиите в неделя, че не може да даде повече информация за следствието, само че че е изразил пред Ли Цян " доста мощните си опасения по отношение на всякаква интервенция в нашата парламентарна народна власт, което явно е недопустимо ".

По-рано в събота лондонската полиция заяви, че двама мъже са били арестувани през март според Закона за служебната загадка и са били освободени под полицейска гаранция до началото на октомври.
Консервативното държавно управление на Сунак се пробва да размрази връзките с Китай, като се ангажира с Пекин по въпроси като изменението на климата. То обаче насочва и рецензии към Китай в някои области, като правата на индивида.Британският министър председател сподели още за срещата си с китайския си сътрудник, че е повдигнал въпроси, по които двете страни имат различия. " Мисля, че вярното нещо, което трябваше да създадем, беше да се възползваме от опцията да се ангажираме, да изразим съответно опасенията си ", означи той.
В китайското прессъобщение за срещата не се загатват обвиняванията в шпионаж, само че се приветства разширеното практическо съдействие на Англия с Китай. Ли Цян е представен да споделя, че " двете страни би трябвало вярно да се оправят с разликите си ".

По-рано китайското посолство в Обединеното кралство реагира на арестите, като сподели, че обвиняванията съставляват " измислена и злонамерена клюка " и че Пекин изрично се опълчва на тях.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР